De Aruba Birdlife Conservation (ABC) heeft kritiek op de Americas Sustainable Development Foundation (ASDF) die een Milieu Effect Rapportage (MER) voor het St. Regis hotel maakt. ASDF is namelijk door de ontwikkelaar en investeerders van dit hotel ingehuurd om het rapport te maken en nodigde verschillende stakeholders uit om op 8 februari mee te denken over de milieu-impact van het hotel. ABC, als een van de uitgenodigde ngo’s, stelde vragen aan ASDF in een schrijven aan de overheid en de pers.

Voor de ‘multi-stakeholder meeting’, die op 8 februari plaatsvond van 14.00 tot 16.00 uur in de ballroom van het Ritz Carlton Aruba, waren ngo’s uitgenodigd, alsmede vertegenwoordigers van overheidsorganisaties zoals DOW, DIP, ATA en Ahata. ASDF presenteerde het algemene ontwikkelingsplan en de reikwijdte van het onderzoek en vroeg stakeholders om mee te denken hoe de impact op het milieu verminderd, opgelost dan wel gecompenseerd kan worden tijdens de bouw, operatie en onderhoud van het hotel.

Druk
ABC reageerde op deze uitnodiging, met vragen ‘voordat we een adequate reactie kunnen geven’. Zo wilde zij weten ‘waarom de MER losgetrokken is van de sociaal-economische impactrapportage’ en stelt dat hotel- en condominiumbouw druk legt op de bevolking. Omdat slechts 7 procent van de hotelbanen vervuld wordt door lokalen, moet de rest van de arbeiders uit het buitenland komen, en die brengen ook weer gemiddeld drie mensen mee met hun gezin. Per kamer is er gemiddeld anderhalve functie nodig. In het geval van het St. Regis Hotel, dat 200 kamers moet krijgen, becijfert ABC aldus dat er 1.116 immigranten moeten komen om de banen te vervullen. “Het is niet moeilijk te begrijpen dat dit meegenomen moet worden in het onderzoek, want deze mensen moeten ook ergens wonen, waardoor dit een veel bredere impact heeft op het eiland dan slechts de locatie van het hotel”, schreef ABC.

Verbruik
Ook moet er gekeken worden naar de hoeveelheid gasten per jaar en wat dit kost aan huurauto’s en terreinwagens, water- en elektriciteitsverbruik, afvalproductie, de impact op de zee door schadelijke zonnebrandcrème en watersportactiviteiten. Of dit ook meegewogen wordt in het onderzoek, wilde ABC weten.

Tot slot wilde ABC ‘zodat het voor iedereen duidelijk is’ dat ASDF zou laten weten ‘waar dit in de Arubaanse wet te lezen valt, wat de wettelijke voorwaarden hiervan zijn, wie deze evalueren en hoe de onafhankelijkheid van deze mensen wordt verzekerd, en ook of hun advies bindend is of niet.’

Proces
“Het is de eerste keer dat een Milieu Effect Rapportage (MER) door een Arubaanse organisatie gemaakt wordt”, verklaarde Henry de Cuba, voorzitter van ASDF desgevraagd aan de Amigoe. “Al die andere rapportages zijn gemaakt met buitenlandse bureaus en daar hoor je nooit iets over.” Hij bestempelt de reactie van ABC als ‘onfatsoenlijk’. “We proberen zo open mogelijk te zijn in een transparant proces en we vragen naar informatie van specialisten on een goede MER te kunnen opstellen, zodat de ontwikkelaar, dit samen met ander rapportages kan inleveren om de vergunning aan te vragen. Ze hebben waardevolle informatie, zo beschikt ATA over een zeestromenonderzoek, dat is belangrijke informatie. Suggesties zijn welkom maar ze moeten in de sfeer van natuur, milieu en onderwaterleven zijn.” Hij legt uit dat wel in opdracht van de ontwikkelaar gewerkt wordt, maar dat uit het definitieve rapport kan blijken dat de ontwikkelaar aanpassingen moet maken om het ontwerp de impact op het milieu te laten verminderen.

Overeenkomst De Arubaanse regering tekende op 18 september vorig jaar een Memorandum of Understanding (MoU) met Marriott, Caledonia Properties en Desarolladores Hotelco voor de bouw van een St. Regis Hotel met 222 kamers, twintig apartementen, een casino, spa en drie restaurants in Palm Beach op het vrije stuk terrein tussen Riu Palace Antillas en Divi Aruba Phoenix. Politieke beweging Raiz protesteerde hiertegen en organiseerde toen een protest en een handtekeningenactie.