Afgelopen week heeft de AoS een interview gedaan met een werknemer bij de Algemene Ziektekosten Verzekering (AZV).

Door AoS junior journalist: Kevin Illes van Mon Plaisir College

Een aantal doelen opgesteld bij de oprichting van de AZV:
– een voor idereen gelijke toegankelijkheid van gezondheidszorg, ongeacht inkomen, leeftijd en ziekterisico;
– het aanbieden van kwalitatief geode gezondheidszorg, zonder verspilling en overbodige consumptie;
– kostenbeheersing van de medische kosten.

De AZV-wet bestaat al sinds 1992, maar AZV is sinds 2001 de Algemene Ziektekostenverzekering voor alle inwoners op Aruba. Aruba was daardoor het eerste eiland in het Koninkrijk met een ziektekostenverzekering die geldt voor alle inwoners van het land. Nederland volgde in 2006.

Wat verzekert AZV allemaal voor de mensen op Aruba?
AZV verzekert de kosten van curatieve zorg. Curatief betekent ‘genezend’ zoals je misschien wel herkent vanuit het Papiaments (cura). Het komt er op neer dat AZV behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen vergoedt die je helpen om te genezen wanneer je ziek bent. In de praktijk betekent dat: huisartsenzorg, medisch specialistische zorg, ziekenhuisopname, medicijnen en hulpmiddelen. Maar ook verloskundige zorg, fysiotherapie en tandheelkundige zorg wordt door AZV vergoed. Tandartszorg is beperkt voor volwassenen, maar uitgebreider voor kinderen tot achttien jaar. Wanneer een behandeling niet kan plaatsvinden op Aruba dan kan AZV een patient naar het buitenland sturen. De meeste patienten gaan naar Colombia, maar Curacao, Nederland en de VS zijn ook een mogelijkheid afhankelijk van de behandeling die nodig is.

Wanneer weet je dat je naar de huisarts moet?
Als je je niet lekker voelt, pijn hebt of een ongeluk(je) hebt gehad is dat vaak een reden om naar de huisarts te gaan. Om zeker te weten of het nodig is om naar de huisarts te gaan of dat he wellicht zelf iets kan doen is het handig om op de website van thuisarts.nl te kijken. Ga niet zomaar iets googlen, want je gezondheid is daar te belangrijk voor. Thuisarts.nl is een website die wordt beheerd door huisartsen en die vol staat met nuttige en betrouwbare infomatie. Ook op de website van AZV staat dergelijke informatie onder het kopje ‘Kico mi hasi awo… bay dokter?’ in het Papiaments.

Wanneer weet je of je naar de spoedeisende hulp moet gaan?
De Spoedeisende Hulp (SEH) is zoals de naam al zegt bedoeld voor gevallen die veel spoed hebben zoals auto-ongelukken, brandwonden en snijwonden. Ook met bijvoorbeeld een astma-aanval, allergieen of een hartaanval moet je naar de SEH gaan. Met gevallen waarbij geen levensgevaar is kun je beter contact opnemen met je huisarts of de huisartsenpost (HAP) ‘s avonds of in het weekend. Het is namelijk zo dat op de SEH de meest urgente patienten het eest geholpen worden, dus als je naar de SEH gaat met iets waar je huisarts je ook mee kan helpen dat moet je waarschijnlijk erg lang wachten.

Leave a Reply