Chocolade eieren en paasversiering mooi verpakt met etiketten waarop een fel gekleurde paashaas staat afgebeeld, de supermarkten liggen er eind januari al vol mee. Nu de lente eindelijk aangebroken is, betekent dit ook dat Pasen voor de deur staat. Het is een feest dat vooral wordt gevierd door christenen, maar zij zijn zeker niet de enigen. Hoe wordt Pasen eigenlijk rond de wereld gevierd en wat zijn de bijbehorende tradities?

door Esmee Ubijaan en Dhanya Mirchumal
V5, Colegio Arubano

Aruba
Hier op Aruba ligt het aan de familie, maar de meeste Arubanen hebben met z’n allen een feestmaal en daarna houden ze een eierenjacht of speurtocht. Sommige families doen mee aan de jaarlijkse eierenjacht die te volgen is via de radio met behulp van hints over de locatie van de eieren. Voor elk deel van het eiland zijn er zes verstopte eieren die door iedereen gevonden kunnen worden. Aan het eind van deze grote zoekpartij hebben ze nog twee prijzen die overal kunnen zijn: het gouden ei en het zilveren ei. Andere families organiseren zoiets zelf en het is over het algemeen hetzelfde.

De speurtochten zijn per familie verschillend, maar normaal gesproken ga je uitgebreid op zoek naar willekeurige objecten, je beantwoordt vragen en soms moet je foto’s maken van bepaalde flora en fauna.

Verenigde Staten
Een heel populair spelletje voor kinderen, en ouders, is de ‘easter egg roll’. Bij dit spel wordt er een gekookt ei geduwd met een lepel met een lange steel. Het doel is om als eerste jouw ei over de eindlijn te rollen. Zelfs in het Witte Huis organiseren ze elk jaar zo’n ‘easter egg roll’ voor de kinderen. Natuurlijk hebben ze ook de  ‘easter egg hunt’: beschilderde plastic eieren worden met chocolade, confetti of niks gevuld. Deze worden verstopt en de zoektocht begint. Als iemand een ei vindt dat gevuld is met confetti, wordt er een eiergevecht gehouden. Dit klinkt rommeliger dan het eigenlijk is; er worden namelijk alleen maar twee gekookte eieren tegen elkaar getikt. Degene met het ei dat heel blijft wint.

Zweden
Een typische paasdag in Zweden wordt vaak vergeleken met Halloween in de Verenigde Staten. Zweedse kinderen verkleden zich namelijk als ‘paasheksen’ compleet met rood gekleurde wangen, oude kleren en fleurige sjaals die ze om hun hoofd binden. Ze gaan zo van deur tot deur met zelfgemaakte schilderijen en tekeningen die ze trots presenteren. In ruil hiervoor krijgen ze dan meestal een snoepje. Veel ouders kopen echter ook nog zelf snoep en chocolade. Deze lekkernijen verstoppen ze in (plastic) eitjes die de kinderen zelf met behulp van raadsels en puzzels moeten zien te vinden.

Nederland
Naast bekende tradities zoals het schilderen van gekookte eieren, het verstoppen van paaseitjes en uitgebreide ontbijttafels heeft Nederland ook een paar bijzondere gewoontes tijdens Pasen. Zo kun je bijvoorbeeld in sommige delen van het land paasvuren vinden. Dit zijn enorme houtstapels die meters hoog kunnen zijn en ‘s avonds in brand worden gestoken, wat altijd veel toeschouwers trekt. Verder is het ook gebruikelijk om op tweede paasdag een meubelboulevard te bezoeken. Je leest het goed, heel Nederland gaat tijdens deze feestdag op jacht naar nieuwe meubels. Dit is een gewoonte die afstamt van vroeger in verband met de winter en lente.

Brazilië
In dit grote Zuid-Amerikaanse land is het passend genoeg gebruikelijk om enorme chocolade eieren voor elkaar te kopen. De reuzeneieren zijn gemaakt van witte, melk- of pure chocolade en kunnen ook nog eens gevuld zijn met snoep, kleine chocolaatjes of zelfs speelgoed. Verder krijgt men vaak een lang weekend vrij. De kans om het land door te reizen en familie te bezoeken wordt dan ook zonder te aarzelen genomen.