De jeugdolympiade werd dit jaar georganiseerd in Buenos Aires, Argentinië. De olympiade begon in 2010 in Singapore, sindsdien wordt het elke vier jaar georganiseerd. Vorig jaar van 6 t/m 18 oktober. 744 medailles werden verdeeld over 93 landen die deelnamen aan dit sportevenement. 32 verschillende sporten, 206 landen die minstens één deelnemer hadden. Aruba had zeven atleten die naar Buenos Aires gingen om Aruba te vertegenwoordigen, waaronder Mali Rafini (H4 Colegio Arubano) die meedeed aan het onderdeel beachvolleybal. Tijdens een exclusief interview sprak ik met haar over haar ervaringen tijdens de Olympiade.

Door:
Leonardo Figaroa
H4, Colegio Arubano

Wat was het meest indrukwekkende moment tijdens de Olympiade?
“Het was een uniek gevoel toen ik arriveerde bij het dorp”, zei Mali, “ook omdat het een zo groot land was.” “Er waren zoveel deelnemers en landen daar, dat maakte het een uniek gevoel dat ik nooit eerder had gevoeld.” De volgende ochtend toen ze wakker werd waren alle verschillende vlaggen van landen die deelnamen overzichtelijk opgehangen en dat gaf een speciaal gevoel, omdat er vlaggen waren die ze nooit eerder had gezien. Ook wandelden de verschillende deelnemers met verschillende gewoontes en culturen door elkaar, van sommige had zij nooit eerder gehoord. Het mooiste wat ze zal herinneren is het kennismaken met zoveel verschillende atleten van over de hele wereld die ook naar Buenos Aires gingen om hun land te vertegenwoordigen. Het leren over hoe anderen denken en hun cultuur was voor Mali een speciaal moment.

Wat heeft je gemotiveerd om met beachvolleybal te beginnen?
Een vriend van Mali’s moeder raadde haar aan om met gewoon volleybal te beginnen. De kans kwam toen haar coach vroeg wie geïnteresseerd was in beachvolley. Mali hield al van beachtennis dus wilde ze beachvolley proberen omdat beachvolley een combinatie is van beide. En zo begon het, een twaalfjarig meisje dat na drie jaar trainen Aruba vertegenwoordigde tijdens de Olympiade in Buenos Aires. De kracht en motivatie achter dit meisje zijn: je goed voelen en fit zijn, en het gevoel dat ze krijgt na het trainen. Dat is de motor achter haar succes. Volley was haar ontspanning en ze bleef haar best doen omdat ze van de sport houdt.

Hoe lang heeft het je geduurd om je erop voor te bereiden?
Mali vertelt dat het acht maanden duurde om zich op de Youth Olympics in Buenos Aires voor te bereiden. Normaliter is dat heel weinig. ‘but we made it work’ zijn haar woorden.

Heb je een dagelijkse routine?
Normaal gesproken moet ze vijf keer per week oefenen op het strand, ook moest ze van maandag tot en met vrijdag naar de gym en moest ze rennen. Ze moet elke drie uur iets heel gezonds eten.

Hoe voelde het om Aruba te vertegenwoordigen in Buenos Aires?
‘Het is een eer! Het was ontzettend mooi.’

Wat is je doel op de lange termijn met beachvolley?
Mali hoopt een beurs te krijgen, maar ze zal ook blijven trainen omdat zij volgend jaar in november aan de Escolares wil deelnemen. Trainen dus, totdat er een competitie is.

Wat zou je zeggen tegen andere jongeren die ook willen sporten?
‘Heb je een doel? Dan nooit opgeven! Als het heel moeilijk wordt, moet je blijven doorgaan, moet je blijven vechten om je doelen te kunnen bereiken.’