Onderwijs-minister Rudy Lampe (RED) is bezig met een pilotproject op twee basisscholen, Pius X in Dakota en Colegio Santa Filomena in San Nicolas, om via fietsonderwijs veilig fietsen op jonge leeftijd aan te leren. “De fietscultuur van Nederland kunnen we op Aruba niet zomaar overnemen. Daarvoor zijn beide landen te verschillend. Maar fietsen is een noodzaak en een duurzaam alternatief voor de drukte op de wegen.”

De minister was aanwezig in The Cinemas, waar de Nederlandse documentaire ‘Why We Cycle’ werd getoond. De VIP-zaal zat vol, zo’n vijftig mensen – onder andere fietsclubs, banken, Aruba Tourism Authority, Ibisa, Korps Politie Aruba, Aruba Ports Authority en pers – hadden gereageerd op de uitnodiging van Annemarie Melchers (Tri-Bike), Hilde Rodriguez (notaris) en Jurgen van Schaijk (Amsterdam Manor). Dit zijn drie actief fietsende personen uit het bedrijfsleven die zich sterk maken om van Aruba ‘het meest fietsvriendelijke Caribische eiland te maken’, zoals Melchers het verwoordde. 

Cultuurverandering
Na afloop van de documentaire, waarin fietsen in Nederland op verschillende manieren werd belicht, kreeg Lampe het woord. Hij zei dat het een mooi streven is van de organisatie, maar dat je een ‘cultuur niet zomaar kunt overnemen, het is ingebed’. “In Nederland biedt fietsen kinderen een grote mate van zelfstandigheid, ze kunnen overal zelf heen. Op Aruba is het het tegenovergestelde, hier groeien kinderen op met ouders die ze overal met de auto naar toe brengen. Dat is onze cultuur en die kun je niet zomaar veranderen.” De minister staat echter wel open voor zo’n cultuurverandering, want ‘door de volle en drukke wegen en de vele auto’s op Aruba wordt fietsen hier een noodzaak’.

Onderwijspilot
Lampe zei dat fietsen hier wordt geassocieerd met gevaar. “Maar fietsen moet juist leuk zijn. En waar kun je dan beter beginnen dan op de basisschool?” Hij kondigde aan dat de eerste en tweede klas van Pius X in Dakota en Colegio Santa Filomena in San Nicolas starten met de pilot fietsonderwijs. “Ik heb voor deze scholen gekozen, omdat zowel Dakota als San Nicolas twee rustige wijken zijn, zodat de leerlingen de ruimte krijgen om op een veilige manier te leren fietsen.” De intentie van de fietseducatie is dat de leerlingen leren om naar school te fietsen en dat de school leert inzien dat er projecten buiten school zijn – een locatie in de natuur, een sportlocatie – waar ze met een klas op de fiets naar toe kunnen gaan. De minister geeft toe dat, om dit te bereiken, de manier van denken moet veranderen en dat we ruimer moeten denken. “We willen dit via onderwijs een duw geven en fietsen meer stimuleren.”

De rest van het artikel lezen? Lees pagina 3, van de Amigoe van 17 januari 2019.