Juliet Carvalhal van de Impact Blue Foundation neemt in november deel aan een wetenschappelijke zeilexpeditie waarbij onderzoek wordt gedaan naar plasticvervuiling in de zee rond de ABC-eilanden.

Carvalhal neemt namens Aruba en Bonaire deel aan eXXpedition Round the World 2019-2021, een volledig door vrouwen bemande zeiltocht en wetenschappelijk onderzoek. De reis heeft een afstand van meer dan 38.000 zeemijlen en begint en eindigt in het Verenigd Koninkrijk. De route van de expeditie is vooralsnog Plymouth, de Azoren, Antigua, Bonaire, Aruba, Panama, de Galapagos-eilanden, Paaseiland, Pitcairn / Henderson, Tahiti, de Cook Eilanden, Tonga, Fiji, Vanuatu, Cairns, Darwin, Perth, Mauritius, Madagascar, Kaapstad, Brazilie, Barbados, St. Lucia, Bermuda, Halifax, Labrador, Groenland, IJsland, Noorwegen en tenslotte Londen. Hierbij gaan teams plastic- en gifstoffen in de oceaan onderzoeken, via vier van de vijf oceanische zeestromingen en het Noordpoolgebied. Carvalhal neemt deel aan het team van de route van Antigua, Bonaire en Aruba vanaf eind november tot aan begin december van dit jaar. Voor Bonaire en Aruba gaat ze samen met lokale organisaties en instanties samenwerken om activiteiten aan land te verrichten. “Deze activiteiten worden binnenkort bekendgemaakt”, legt ze uit aan de Amigoe.

Monsters
“Doel van Impact Blue is om aan de hand van de ‘citizen science method’ ofwel burgerwetenschap, monsters van de wateren rond Bonaire en Aruba in te zamelen als nulmeting, maar ook van Curaçao, die we onderweg naar Aruba kunnen inzamelen”, stelt ze. “Ik ben erg enthousiast over de citizen science gedeelte”, zegt ze lachend. Ze wil een programma opzetten zodat lokale organisaties en instanties ook deze monsters in de toekomst kunnen gaan nemen. De monsters die tijdens de expeditie genomen worden dan verstuurd worden naar twee universiteiten in de VS voor nader onderzoek.

Oplossingen voor de toekomst
Dit onderzoek kan bijvoorbeeld aantonen welke soorten plastic aanzienlijker aanwezig zijn in de wateren en ook uit welke plastic producten ze voortkomen. “Deze informatie kan ons helpen bij welke toekomstige oplossingen voorrang moeten hebben, gebaseerd op de verzamelde data. Hoe meer wij kunnen leren, hoe meer informatie wij ook met de bevolking kunnen delen en zodoende samen betere welbedachte oplossingen kunnen vinden buiten de plastic economie”, stelt Carvalhal. In hetzelfde kader wil zij de private sector benaderen voor samenwerking om dit programma op lange termijn te implementeren en uit te kunnen blijven voeren.

eXXpedition Round The World
De wereldexpeditie duurt twee jaar en heeft 300 vrouwen aan boord als bemanning. Het heeft als doel om uit de eerste hand te ervaren welke uitdagingen zijn ontstaan door plastic voor eenmalig gebruik en hoe zij hieraan kunnen bijdragen door baanbrekend wetenschappelijk onderzoek te doen en aan de hand daarvan oplossingen bedenken. De organisatoren hebben vrouwen uit verschillende multidisciplinaire en culturele achtergronden uitgenodigd om zich aan te melden voor deelname. “De plasticvervuiling is een wereldwijde uitdaging en er is een geïnspireerd leger nodig met gepassioneerde, bekwame en ervaren mensen om het aan te pakken”, aldus Emily Penn, eXXpedition-directeur en Sky Ocean Rescue Ambassadeur. Afgelopen zomer keerde Penn terug van de eXXpedition North Pacific, een veelgeprezen onderzoeksexpeditie door de Great Pacific Garbage Patch , ookwel bekend als plastic soep.

Voor zover het bij Carvalhal bekend is zijn er geen andere deelnemers van de ABC-eilanden of het Nederlands Koninkrijk. “St. Maarten is al bezig met een wetgeving gebaseerd op onze wetgeving met betrekking tot het plastic verbod. Om onze expertise niet alleen te kunnen delen met Aruba maar ook met de andere eilanden zou fantastisch zijn, en dat kan met deze expeditie.”