De Arubaanse student Zaira Pourier is onlangs geslaagd als architect aan de Technische Universiteit (TU) in Delft. Ze presenteerde deze week haar afstudeeropdracht met een bijzonder actueel onderwerp, ze had namelijk een ontwerp gemaakt voor een ferryterminal in San Nicolas.

Zaira Pourier

Vanaf het begin van haar studie was de focus op de herontwikkeling van de stad San Nicolas. Haar eindopdracht was het ontwerpen van een logistiek draaipunt voor een ferryterminal. Rafael Estrada, secretaris van de San Nicolas Business Association (SNBA), heeft Pourier in het begin van haar opdracht geholpen met het in kaart brengen van de mogelijke locaties en opties voor een ferryhaven. Het uiteindelijke resultaat past perfect in onze visie, aldus de SNBA. Pourier heeft haar eindopdracht met een 8,5 afgerond en volgens haar beoordelaars verdient dit ontwerp ook op Aruba alle aandacht. De SNBA ziet dit ontwerp ook als uitgangspunt voor de ontwikkeling van promenades in de stad die aansluiting krijgen op het ferryontwerp.

Ontwerp

Het ontwerp bestaat uit een open cirkelvormig gebouw met diverse lagen. De begane grond is een ontmoetingsplek voor voetgangers en passagiers die met de veerdienst aankomen en vertrekken. Op de eerste laag is een cirkelvormig banenstelsel voor gemotoriseerd vervoer inclusief een busstation. Zo kunnen opstoppingen tijdens aankomst en vertrek voorkomen worden. De windkracht wordt opgevangen door de koppelpunten van de ringen in het ontwerp van het dak. Het dak is aan de randen uitgerust met zonnepanelen die voldoende energie geven voor zo’n honderd woningen of elektrische bussen voor in de toekomst. ‘s Avonds kan het dak door middel van ledverlichting als het ware een zon voor San Nicolas zijn voor vertrekkende vliegtuigen, vindt SNBA.

Leave a Reply