Het is namelijk zo dat je een aantal boeken zelf moet kiezen om te lezen als je in vwo-5 of vwo-6 zit. Soms kan het heel lastig zijn om boeken uit te kiezen die je zelf heel leuk vindt. In dit artikel kun je meningen en tips lezen van enkele vwo-studenten.

Geschreven door:
Laryssa Karta
V6, Colegio Arubano

Belén Claessens Messeguer  (V6)
De top twee Nederlandse boeken zijn: ‘Knielen op een bed violen’ door Jan Siebelink en ‘Boven is het stil’ door Gerbrand Bakker. Knielen op een bed violen is best wel dik, maar het verhaal is zo mooi in elkaar gezet. Boven is het stil gaf me het gevoel van oh my God. Voor Engels raad ik Jane Eyre door Charlotte Brontë aan, omdat ik de tijd waarin het verhaal zich afspeelt prachtig vind.

Door te lezen kun je even in een hele andere wereld duiken.

Amanda Tromp (V6)
Een schitterend gebrek door Arthur Japin (een mooi verhaal vol emotie); Het gouden ei door Tim Krabbé (kort en boeiend); 1984 door George Orwell (het laat je nadenken over je eigen werkelijkheid) en The boys from Brazil door Ira Levin (ontzettend spannend en realistisch). Tip: Kies boeken die je nieuwsgierigheid opwekken.

Lezen laat je denken met andermans hoofd, het verbreedt je eigen perspectief.

Setwen Yang (V6)
Een boek dat mij heel erg heeft geraakt is Girl in translation door Jean Kwok. Het is een romantisch verhaal en ik kon me relateren met de hoofdpersoon. Het was zo mooi dat ik heb gehuild. Zowel voor Nederlands als Engels zou het het beste zijn als je boeken kiest met thema’s die je interesseren, dan gaat het lezen veel gemakkelijker.

Het is goed om boeken te lezen, want daardoor kun je een taal beter beheersen en je kunt jezelf amuseren.

Leave a Reply