“Mijn moeder probeerde de beste beslissing te nemen, maar ik denk niet dat ze echt wist wat de beste oplossing was. De mentale verwondingen die ik heb opgelopen, zullen nooit herstellen.” Het is een aangrijpende opmerking van Zyon, die vertelt hoe de mishandeling van zijn moeder effect op hem heeft gehad, als kind en nu als volwassene.

Muzikant Zyon (Luidens) werkte mee aan een mediacampagne van Fundacion pa Hende Muhe den Dificultad (FHMD), door in een video zijn persoonlijke relaas te doen. De video werd vertoond tijdens het seminar Orange 2018. Tijdens dat seminar vertelde FHMD dat 45 procent van de vrouwen in het Caribisch gebied en Latijns-Amerika wordt mishandeld. De Amigoe publiceerde het Jaarplan 2019 van het Openbaar Ministerie dat ‘de kans dat iemand te maken krijgt met huiselijk geweld groter is dan de kans op welke vorm van geweld dan ook’. 

Vrouwen beschermen
Wat doet huiselijk geweld met een kind? Zyon besloot met zijn verhaal naar buiten te treden en vertelt hoe hij als kind ervoer dat zijn moeder werd mishandeld. “Als jongen, zeker als je jong bent, heb je een natuurlijk instinct dat je je moeder wilt beschermen. Ik zag dat als mijn plicht, vooral richting mijn moeder, maar eigenlijk naar alle vrouwen in mijn leven.” De ouders van Zyon scheidden toen hij jong was. “Ik was te jong om te begrijpen wat er gebeurde. Ik zag wel dat mijn moeder was geslagen, dat ze blauwe plekken had en een blauw oog. Ze durfde niet meer alles te doen. Maar pas toen ik ouder werd, begreep ik het en werd het voor mij duidelijker.”

Geen controle
“Als je twaalf jaar bent, heb je geen controle over de situatie waarin je opgroeit”, zegt Zyon. “Je denkt wel na over wat je zou willen veranderen, maar je bent nog niet in staat om dat te doen, want je hebt die controle nog niet.” Zyon vertelt dat dit hem veel pijn deed. “Ik zag de mishandeling elke dag en ik kon niets doen. Daar werd ik boos over en ook onzeker. En die onzekerheid draag ik tot op de dag van vandaag bij me.” Hij zal het altijd bij zich blijven dragen, wat er in zijn jeugd is gebeurd. “Ook al vindt de mishandeling nu niet meer plaats, het had effect op mij. Je bent als kind niet in staat om te helpen en dat gevoel gaat niet meer weg.”

Agressief
Het maakte dat Zyon, toen hij ouder werd, mensen anders ging zien. “Iedereen lijkt een gevaar. Ik reageer agressief als ik iets moet oplossen en dat is vervelend.” Hij weet dat zijn moeder, in die tijd, de beste beslissing probeerde te nemen, maar hij realiseert zich nu dat zij waarschijnlijk niet wist wat de beste oplossing was. “Ze koos er altijd voor om in de relatie te blijven en om er te zijn. Ze koos ervoor om de situatie te verbeteren of om te behouden wat er was, ook al was dat giftig. Mijn moeder had een soort nep-geluksgevoel over zich.”

Laat het je (kind) niet overkomen
Uiteindelijk groeide zijn moeder eroverheen, net als Zyon. “We gingen samen door het proces. Nu kan ik er rustig over praten, maar dat kon in die tijd niet. Alle verwondingen die zij had en die ik heb, die zullen nooit herstellen.” Zyon heeft een boodschap aan alle moeders: “Je kind weet wat er gebeurt. Denk niet dat je kind het niet weet, denk niet dat je het goed kunt verstoppen, want dat kun je niet. Mishandeling is een giftige situatie, laat het jou en je kind niet overkomen. Want wat slecht is voor jou als moeder, wordt uiteindelijk ook gif voor je kind.”

Concentratie
Als kind weet Zyon nog dat hij zich in de klas niet kon concentreren. “Ik, als jongen, leerde met harde hand hoe een jongen zich in zo’n situatie behoorde te gedragen. En mijn moeder was een persoon met een hoge positie, ze was niet onbekend.” Hij vindt het een taak van een ouder om te weten wat het beste voor je kind is. “Stap uit die relatie, dat is voor allebei het beste.”

Muziek
Zyon realiseert zich nu als volwassene dat het lastig is om als kind advies te krijgen over wat je in een situatie van huiselijk geweld kunt doen. “Als kind denk je aan de slechte en negatieve dingen, je bent niet in staat om het positieve te zien. Dus als je te horen krijgt dat je anders moet denken of wat je zou kunnen doen, dan kun je daar niet naar handelen.” Hij heeft intussen zijn gevoel gevonden in de muziek. “Dat is voor mij de enige manier om het te uiten.” Door wat er gebeurd is met zijn moeder, is Zyon de persoon geworden die hij nu is. “Ik heb de kracht gevonden om er muziek over te maken.” Zyon merkt dat veel mensen zich herkennen in zijn muziek. “Dat is aan de ene kant geweldig, maar het zet je ook aan het denken. Namelijk dat je moet praten over huiselijk geweld en wat het met je doet. Verstop je niet.”