Je kent het wel, na een lange schooldag van constante herinneringen van de docent over de opkomende CP -week, kijk je zoals gewoonlijk in je agenda om je huiswerk te checken en opeens zie je dat volgende week de CP’s al beginnen. Oh no…!

Geschreven door:
Sophie Erwich & Shiwanie Mohan
V4, Colegio Arubano

Het dagelijks schoolleven is niet altijd een pretje. Van CB1 tot en met Vwo 6/ Havo 5 moet je constant toetsen maken. De ene is nog niet voorbij of je krijgt de volgende alweer voor je kiezen. En natuurlijk zijn de CP’s niet het enige waar je je zorgen over hoeft te maken. De opkomende spreekbeurten, practicumopdrachten, overhoringen, projecten en huiswerkopgaven schreeuwen al van verre je naam. Sommige taken gaan je natuurlijk gemakkelijker af dan andere, maar als je aan het eind van je latijn bent hoe moet je dan nog al die dingen gedaan krijgen?

Je schooltaken kun je dus helaas niet ontlopen, maar wat we wel kunnen ontlopen, is de stress die school met zich meebrengt. De leerlingen met verschillende karaktertrekken in de klas hebben allemaal verschillende werkmethoden. De ene leert via samenvattingen maken en de ander leert door mondeling te overhoren. Sommige leerlingen zijn echter succesvoller dan andere. De ‘ster’-leerlingen springen er al snel bovenuit. De vraag die je het meest te binnen schiet is dan: “Hoe haalt diegene zulke hoge cijfers en wat doe ik niet dat diegene wel doet?”

Door goed te plannen en tijdschema’s te maken kun je vaak de schoolstress sneller van je afschudden. Ook door een goede werkplek te hebben waar je in stilte kunt leren (of met muziek natuurlijk, wat de meeste van ons wel doen) en een bureau te hebben waar je al je benodigde spullen op kunt leggen om lekker een portie te leren, zijn goede inkoppers voor je opkomende studiesessies.

De bedoelingen zijn allemaal leuk en aardig maar het punt dat wel vaak ontbreekt is de motivatie. We horen natuurlijk dingen zoals: “maak een planning” of “begin vroeg met leren” van docenten en medeleerlingen, maar als je zelf niet de motivatie hebt om te leren dan bereik je er niet zoveel mee.

Hoe krijg je motivatie? Door het leren leuk te maken;
Maak kleurrijke samenvattingen. Doordat je andere kleuren en tekeningen gebruikt maak je je samenvattingen overzichtelijker en zorg je er ook voor dat je minder snel verveeld raakt.

Neem tussen het leren kleine tussenpauzes van vijf tot tien minuten en doe even iets anders zoals naar buiten lopen of een snack eten. Zo kom je meer tot rust en blijf je gefocust.

Luister naar muziek (als dat voor jou werkt) om je concentratie te behouden. Zo stimuleer je je brein om langer door te gaan en zo weersta je afleidingen beter.

Maak ezelsbruggetjes om woorden makkelijker te onthouden. Maak een lied van woordvolgordes om opeenvolgende woorden makkelijker terug te halen.

Maak ‘flashcards’ of ‘mind maps’ om definities sneller te leren.

Gebruik Kahoot of Quizlet. Sommige apps maken het leren aanzienlijk leuker.

Alhoewel de tips je een eind op weg helpen, zullen veel leerlingen daar niet genoeg baat bij hebben. Onze generatie heeft namelijk een karaktereigenschap genaamd luiheid. Doordat we dingen uitstellen krijgen we meer stress door het werk dat zich steeds opstapelt. We weten immers dat van uitstel, executie komt.

Wij, als auteurs en medescholieren, weten als geen ander van de stress die school meebrengt. We worden overspoeld door een berg met huiswerk en talloze taken die we het hele jaar door moeten volbrengen, en laat staan de CP’s die we moeten voorbereiden. Elk jaar vermeerdert het huiswerk en elk jaar worden de CP’s ook langer en moeilijker. Het wordt een uitdaging genoemd, terwijl sommige mensen van binnen kapot gaan van de stress. We moeten steeds langere uren maken om het opgegeven werk op tijd af te krijgen. Aruba heeft het beste klimaat en de mooiste stranden, maar scholieren moeten met de jaren steeds vaker en langer binnen blijven. Wat nou mooi weer…

Desalniettemin komen we uiteindelijk allemaal bij ons doel terecht. Door al de slapeloze nachten en CP-stress wordt er wel vooruitgang geboekt en aan het eind van het jaar na veel geploegd te hebben staat wel je naam boven je welverdiende rapport.

Er kan je hele schoolcarrière wel gezegd worden dat je harder moet werken, dat je weer een onvoldoende krijgt voor je inzet en dat je het jaar niet gaat halen door een tekort aan motivatie, maar aan het eind van de dag ben jij wel degene die de CP’s moet maken en ben jij degene die resultaten moet boeken. Hoe hoog of laag je cijfers ook zijn, je kan jezelf alleen maar omhoog werken door te vertrouwen op jezelf en je eigen pad te volgen. It’s not about how you do it, you’re in it to win it!

Leave a Reply