Ter voorbereiding op het kamperen tijdens Semana Santa maakt de Directie Natuur en Milieu (DNM) in samenwerking met het Korps Politie Aruba (KPA) vast duidelijk wat wel en niet op het strand mag. Zij willen dat iedereen zich bewust is dat het niet is toegestaan om met de auto op het witte zand te rijden of vuilnis achter te laten. Dit schaadt namelijk de natuur en het milieu.

DNM en KPA zag het namelijk vorig week al misgaan, terwijl Semana Santa nog niet eens is begonnen. “Vorige week zagen we al mensen op het strand rijden. Ook zagen we dat bomen waren gekapt en we zagen ook het fenomeen rock stacking voorbij komen (het stapelen van stenen). Wij willen iedereen vragen dit niet te doen, want het maakt onze omgeving kapot en het draagt bij aan horizonvervuiling.”

Geldende wetten en regels
DNM en KPA willen zich daarom nu alvast richten op diegenen die een vergunning aanvragen om te kamperen op het strand. Regelmatig wordt tijdens deze periode gezien dat men met auto’s over het witte zand rijdt, maar dit is bij Landsbesluit openbare wateren en stranden verboden. In artikel 25 staat namelijk dat het niet toegestaan is om met motorvoertuigen en rij- en trekdieren (zoals bijvoorbeeld paarden) op de stranden en langs de kustlijn te rijden. Zo tast bijvoorbeeld lekkende olie en benzine het witte zand aan en er kunnen dieren overreden worden.

Artikel 30 uit deze voornoemde Landsverordening zoomt in op het feit dat het verboden is om afval, zoals verpakkingsmateriaal en flessen op het strand of in zee achter te laten of te gooien. “Het komt tijdens de kampeerperiode heel veel voor dat men vuil achterlaat zoals pallets, plastic, etensresten, flessen en dopjes. Dit is volgens de wet niet toegestaan”, aldus DNM en het KPA. Zo staat tevens in de Algemene Politieverordening (APV) dat het verboden is om de kust, het strand en het water te bevuilen. Ook is het conform het Landsbesluit bescherming inheemse flora en fauna niet toegestaan om schade aan te richten aan zeeschildpadden, mangroven, het rif, calco, zeesterren, en verschillende soorten cactussen.

Elkaar op regels wijzen
DNM en KPA benadrukken daarom bij iedereen die gaat kamperen, rekening te houden met deze geldende regels. Daarbij hopen de instanties dat men elkaar op de regels wijst. “Stop mensen die dit doen, en laat je respect en liefde voor de natuur blijken. (..) Wij rekenen erop dat iedereen op de hoogte is van de regels, en dat men helpt om Aruba zijn stranden schoon en netjes en verkeervrij te houden, zodat de natuur en levende organismen hierdoor niet negatief worden beïnvloed”, aldus DNM en KPA.