Tegenwoordig gaat vrijwel alles digitaal. Terwijl er vroeger brieven werden gestuurd, gaat dat nu makkelijk via e-mail. Zelfs als je wil shoppen hoef je het huis niet uit, je gaat gewoon het internet op en de mogelijkheden zijn eindeloos. Bovendien is in het onderwijs de digitale invloed te zien, ook hier op Colegio Arubano. Om deze invloed te onderzoeken interviewden wij docent Nederlands mevrouw Leenen en docent Economie, M&O en Bedrijfseconomie meneer Van der Zande over hun ervaringen met een digitale schoolomgeving.

Door:
Denise Croes & Linsy Marques
V5, Colegio Arubano

Beide leraren passen digitale leervormen toe in hun lessen met als doel dat hun leerlingen de stof beter kunnen begrijpen en beheersen. Juffrouw Leenen begon met digitale werkvormen omdat ze ten eerste al van computers houdt en er online over had gelezen en daardoor nieuwsgierig werd. Net als meneer Van der Zande vindt zij dat afwisseling van de lessen belangrijk is en dit kan door het grote aantal mogelijkheden met technologie. Meneer Van der Zande is dit schooljaar echt begonnen met het gebruiken van digitale werkvormen in zijn lessen nadat de school meer middelen beschikbaar had gesteld.

Zowel juffrouw Leenen als meneer Van der Zande maakt gebruik van Kahoot! wat zeer geliefd is bij de leerlingen op school. Ook gebruiken ze Socrative als leermiddel. Hiermee kunnen leerlingen op pc’s (oefen)toetsen online maken. Magister wordt ook veel door beide leraren gebruikt om berichten naar leerlingen te sturen en andere informatie te delen in de digitale leeromgeving. Daarnaast gebruikt juffrouw Leenen de programma’s WRTS en Quizlet, die veel materiaal hebben dat door veel kinderen leuk gevonden wordt. Meneer Van der Zande laat ook veel filmpjes in de les zien en laat de leerlingen hun mobiel gebruiken om informatie op te zoeken. Ook heeft hij dit jaar met de H4-leerlingen van Bedrijfseconomie het online Beursspel gespeeld.

Het is wetenschappelijk bewezen dat bij leren direct feedback meer helpt, dus ook digitale vormen van leren. We moeten ons vanwege de modernisering aanpassen volgens Juffrouw Leenen. Maar variatie is wel belangrijk, dus niet op één manier lesgeven. Meneer Van der Zande is het daar ook helemaal mee eens: je moet de lessen afwisselen. Ze zeggen ook dat het van de leerling afhangt; verschillende manieren van leren passen bij sommige leerlingen beter dan andere.

Meneer Van der Zande vindt dat de school fantastisch meehelpt; hij heeft om een beamer gevraagd en die ook gekregen en de installatie was ook goed en snel. Juffrouw Leenen is ook super tevreden met haar Google-account en met Google Classroom. Toch zijn er altijd punten die beter kunnen; WiFi is niet zo snel en het zou heel goed zijn als er een computerlokaal was voor de talen en als ieder lokaal een beamer en computer had.

Verder raadt juffrouw Leenen collega’s aan om Magister meer te gebruiken; het heeft veel mogelijkheden. Ook moeten ze kijken wat bij hen en hun vak het beste past. Meneer Van der Zande legt uit dat je niet zomaar de les moet digitaliseren puur omdat het kan, maar je moet het doen als het de leerlingen helpt; het hoeft niet allemaal tegelijk te gebeuren en niet elke les hoeft digitaal te zijn.

Kortom zijn er hartstikke veel programma’s om de lessen te digitaliseren, voor elk vak en elke leraar is er wel een. Een digitale leeromgeving heeft zijn voordelen en zorgt voor variatie in de les. Leraren hoeven niet te aarzelen om de school om middelen te vragen, want de school helpt graag mee. De geïnterviewde leraren hebben ook tips voor andere leraren die geïnteresseerd zijn om dit uit te proberen. Toch blijft naast al deze digitale programma’s de leraar onmisbaar.