Van verkeerskundig ingenieur tot leraar. Kun je raden welke leraar dat is? Laat me hem even aan jullie voorstellen: zijn naam is Ralph Croes. Hij werkt als docent Papiaments en decaan bij Colegio Arubano. Hij is ook mentor van H4-D en hij doet het graag.

door Nerizje Polanco
V5, Colegio Arubano

Hij begon zijn weg om leraar te worden bij de IPA waar hij eerst derdegraads Nederlands en Papiaments deed. Hij ging verder met de tweede- en eerstegraads Papiaments opleiding. Zijn eerste baan was bij stichting Educacion Profesional Basico (EPB) waar hij vrijwillig Papiaments les gaf. Daarna ging hij naar Colegio Arubano. Na de scheiding van de Colegio’s bleef hij bij Colegio San Nicolas werken. En nu is hij weer hier bij Colegio Arubano beland.

Zijn passie voor het beroep leraar begon toen hij in Nederland leider van de padvinderij (scouting) werd. Het overdragen van kennis en interactie met mensen beviel hem.

Wie is deze docent  buiten school? En hoe ziet hij zijn toekomst in het schoolsysteem?
Hij is iemand die geïnteresseerd is in literatuurgeschiedenis en literaire ontwikkeling. Zijn plannen zijn om zelf weer leerling te worden door zijn PhD in het Papiaments te halen om bij de universiteit te kunnen werken. Hij is ook van plan om een paar veranderingen in het taalonderwijs te bewerkstelligen. Hij speelt trompet en was heel actief bezig met vrijwilligerswerk door zijn hele leven bijvoorbeeld padvinderijleider en voorzitter van Asociacion Trabao di Hubentud na Aruba (ATHA) te zijn. Hij houdt nu van thuis zijn en tuinieren.

Wij willen meneer Ralph Croes welkom heten. En wij hopen dat hij een plezierig tijd hier op Colegio Arubano zal hebben.