Na zijn studie sportdocent bij de Academie voor Lichamlijke Opvoeding (ALO) op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), besloot gymdocent Roan Petronia een jaar in Nederland te werken en vervolgens naar Aruba terug te keren. Petronia is pas negen maanden terug op Aruba en werkt sinds augustus 2018 als gymdocent bij de SKOA waarbij hij sportlessen verzorgt op zowel de Filomena College mavo in San Nicolaas als op het La Salle College in Oranjestad.

door Addonsito Croes
docent Filomena College mavo

Zowel collega’s als leerlingen beschouwen deze jonge sportdocent als een aanwinst op het sportgebied van hun school. Zijn enthousiasme motiveert de meesten om zich heen om elke dag actief te blijven. Meneer Petronia is vroeger zelf leerling geweest van het La Salle College en daarna Colegio Arubano. Zijn vakkenpakket bestond uit de vakken Nederlands, Engels, Spaans, Biologie, Wiskunde en Scheikunde. Naast zijn baan is meneer Petronia al jaren een actieve voetballer bij de Arubaanse voetbalclub RCA. 

Waarom leraar sport?
Sport is altijd een uitlaatklep geweest voor mijn energie en frustraties. Op welk moment dan ook kan ik altijd bij een bepaalde sport terecht en mezelf kalmeren. Deze kalmte zag ik terug bij mijn gymdocenten. Omdat ik in de sportwereld zat en het leuk vond om anderen te helpen dacht ik waarom geen sportdocent?

Tips aan mensen die fit willen zijn
Gezond eten en geen gekke diëten volgen. Genoeg bewegen. Zorg op jouw manier voor zowel mentale als lichamelijke ontspanning en rust.

Advies voor leerlingen die later gymdocent willen worden
Als sport jouw passie is, ga ervoor maar zorg dat je ook van het lesgeven houdt.

Wat is voor u een goede leerling/collega?
Van leerlingen verwacht ik dat zij ongeacht hun lichaamsbouw, alles op hun niveau, in de les proberen. Van collega’s verwacht ik gezelligheid en feedback van leerlingen indien nodig.

Naam: Roan R.O. Petronia
Geboortedatum: 19-09-1993 (25)
Wijk: Companashi
Eten: Pasta
Favoriete vakken op school: LO, Engels
Studieschool en stad: HAN, Nijmegen
Favoriete voetbalclub internationaal: Barcelona
Andere sport(en): fitness, hardlopen en tafeltennis
Andere hobbies: (beach) tennis
Bezochte landen tijdens studiejaren: Spanje, Italië, Duitsland, Griekenland en België
Eeuwig dankbaar aan: Nico Rouw (mentor/coach atletiekbond Koninkrijksspelen op Aruba). Hij heeft mij enorm gesteund bij mijn persoonlijke integratie binnen het Nederlandse schoolsysteem. Ralph Janssen. Hij was mijn eerste goede Nederlandse vriend die aanbood om mij te helpen met alles op school. Door hem kon ik me ook aansluiten bij een voetbalteam namelijk CSV Oranje Blauw in Nijmegen.