Otmar Oduber (POR), de minister van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu, liet tijdens een persconferentie weten dat er fiscale initiatieven komen om de hogere kosten die het verbannen van ‘single use plastics’ per 1 januari 2019 met zich meebrengt, te drukken voor het bedrijfsleven en het publiek.

De introductie van het verbod op het gebruik van plastic voor eenmalig gebruik zoals piepschuim (polystyreen) bakken voor afhaalmaaltijden, plastic bestek, bekers en rietjes, moet hand in hand gaan met de introductie van speciale fiscale tariefschijven voor de alternatieven hiervan. “We weten dat veel alternatieve producten duurder zijn. Daarom wordt er juist gebruik gemaakt van het plastic, het is goedkoper maar veel schadelijker voor het milieu”, zegt de minister. Daarom wil de overheid, tegelijk met de introductie van de nieuwe wetgevingen, fiscale regelingen introduceren om de pijn wat te verzachten voor het bedrijfsleven. Zoals eerder aangekondigd, komt er op 1 januari een verbod op de invoer van plastic producten voor eenmalig gebruik alsook een verbod op dergelijke lokaal geproduceerde producten. In de overgangsperiode echter, worden hier nog geen boetes voor opgelegd, zodat reeds bestelde producten eerst opgemaakt kunnen worden. Vanaf 1 januari 2020 gaat de overheid wel sancties opleggen. Dan moet de wet ook door de staten bekrachtigd zijn.

Kosten
Op de vraag of het publiek wederom gaat opdraaien voor de kosten, net als dat bij het afschaffen van de plastic boodschappentassen consumenten moesten betalen voor papieren boodschappentassen of herbruikbare tassen, zegt de minister nog te onderzoeken of er hier ook een bepaalde compensatie voor gecreëerd kan worden door middel van de nieuwe fiscale initiatieven. “Bij alle wijzigingen die we voor de toekomst willen doen, moet je je realiseren dat je het samen moet doen”, zegt de minister. “We zijn niet het enige land dat de plastic boodschappentassen in de ban heeft gedaan. Maar als we er hierna in de toekomst op terugkijken en zien wat het verschil is en de consequenties ervan, zul je zien dat het verschil heel groot is. Als je naar de Parkietenbos-dump kijkt zie je vandaag al het verschil met één à anderhalf jaar geleden in het gebied eromheen en in het water”, hiermee doelend op de hoeveelheid zwerfafval gevormd door de plastic tasjes.

In maart vorig jaar werd in de Staten een motie van de AVP aangenomen waarmee piepschuim etensbakken, borden en bekers per 1 januari 2019 verboden moeten worden. De wettelijke ban op plastic tassen ging eerder in, per 1 januari 2017.