Eten en keuzes maken over wat we eten doen we elke dag! Maar wat weet jij eigenlijk over gezonde voeding? Kiezen wat gezond en lekker is, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Hier is een handige tool voor ontwikkeld, de ‘Guia pa un Bida Saludabel’.

door Charlene Leslie
Diëtiste / voedingsdeskundige

In de ‘Guia pa un Bida Saludabel’ is een zeilboot te zien, met zeilen in verschillende kleuren. Elk zeil vertegenwoordigt één van de onderstaande voedingsgroepen. Als je elke dag genoeg uit elk zeil eet, krijg je voldoende voedingsstoffen binnen die je nodig hebt om te groeien, sterk te worden én om gezond te blijven.

Het blauwe zeil staat voor het drinken van water en thee (zonder suiker). Dit levert je lichaam vocht en voorkomt dat je uitdroogt. Vermijd juice of softdrinks, deze bevatten veel extra calorieën en suikers.

Oranje beeldt de volkorengranen uit, denk hierbij aan volkorenbrood, wraps of crackers, muesli, havermout, volkorenpasta, bruine- of zilvervliesrijst, aardappelen (met schil) en zelfs de bonen (peulvruchten) vallen hieronder. Deze producten bevatten veel vezels wat goed is voor de spijsvertering.

Het groene zeil staat voor groente en fruit, dit bevat veel vitamines, mineralen en antioxidanten. Eet dagelijks volop groente en fruit en varieer vooral met de verschillende soorten en kleuren.

Het rode zeil is voor de eiwitrijke producten, deze zijn vooral belangrijk voor je spieren en botten. Kies niet alleen voor kip, vlees of vis. Maar wissel eens af met een niet dierlijke optie zoals bonen (peulvruchten), tofu of tempeh bij de warme maaltijd. Neem eens een gekookt eitje bij het ontbijt of een schaaltje yoghurt tussendoor. Plantaardige melk of yoghurt, zoals amandelmelk of soja yoghurt is ook een gezonde optie.

Het gele en kleinste zeil, maar zeker niet minder belangrijk dan de rest, is die van de vetten. Gezonde vetten dan wel! Gezonde vetten komen vooral voor in plantaardige oliën, zoals olijfolie of zonnebloemolie, in noten en pinda’s, avocado en in vette vis. Van deze groep heb je niet veel nodig. Dat betekent dat een eetlepel olie bij het bereiden van de maaltijd, een handje nootjes of een kwart van een avocado genoeg van de nodige voedingsstoffen levert.

Snoep, koek en snacks, zoals pastechi, kroket of dedito, staan niet in de ‘Guia pa un bida saludabel’. Deze zijn namelijk niet goed voor de gezondheid. Je mag ze heus wel eens eten, maar neem dan een klein koekje of een snoepje. Bewaar grotere snacks alleen voor in het weekend of voor bij een feestje.

Onder de zeilboot zie je ook mensen in beweging. Voldoende beweging, in combinatie met gezonde voeding kan ervoor zorgen dat je je fit voelt. Probeer niet langer dan twee uur achter de televisie, computer of op je telefoon te zitten. Ga naar buiten, doe actieve spelletjes of sluit je aan bij een sportclub. Probeer elke dag minstens een uur te bewegen en doe vooral iets waar jij plezier in hebt!

Denk eens voor jezelf na.. hoe gezond ben je al bezig? Kan je met behulp van bovenstaande informatie nog iets verbeteren aan je huidige voeding? Of kan je misschien nog meer bewegen gedurende de week? Wat het antwoord op deze vragen ook mag zijn voor jou, onderneem actie! En zet de stappen richting een gezonder lichaam.