HIIT workouts zijn in de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden. In 2019 stond de HIIT workout op de derde plaats in een wereldwijd onderzoek naar fitnesstrends door het American College of Sports Medicine (ACSM). HIIT wordt gedefinieerd als Hoge Intensiteit IntervalTraining en is het best te beschrijven als herhalende intervallen van hoge intensiteit, gevolgd door intervallen van actieve rust. Hoe hoger de intensiteit, hoe korter het interval en vice versa. Deze hoge intensiteit intervallen worden meestal uitgevoerd op 80-90 procent van je maximale hartslag en de actieve rustperioden op 40-50 procent van je maximale hartslag. De populariteit is vooral te wijten aan het feit dat het een zeer aanpasbare vorm van training is, van topsporters tot cardiale revalidatiepatiënten.

Dus, wat zijn de voordelen van HIIT? Naast het feit dat het aanpasbaar is op alle fitnessniveaus, heeft het ook aangetoond cardiovasculaire gezondheid te verbeteren, verhoging van de insulinegevoeligheid die patiënten met diabetes kan helpen, vermindering van het lichaamsvet en verhoging van de spiermassa op hetzelfde moment. Waar velen van genieten met  een HIIT workout is de korte tijd die het duurt om een training te voltooien. Deze trainingen duren meestal slechts tussen twintig minuten tot een uur, wat erg handig kan zijn voor mensen met drukke schema’s. Niet is het kort en intens, maar een HIIT workout zorgt ook voor vetverbranding gedurende de dag door middel van een systeem genaamd EPOC. EPOC of Exercise Post Energieverbruik ook wel aangeduid als ‘after-burn’ is het systeem dat wordt gebruikt door het lichaam om terug te keren naar balans na een hoge intensiteittraining. Tijdens dit proces moet het lichaam zuurstof ‘consumeren’ wat leidt tot het verbranden van calorieën. Dit proces van terugkeer naar evenwicht kan tot 24 uur duren en nog meer, wat betekent dat je lichaam calorieën verbrandt gedurende 24 uur na het doen van een HIIT workout.

Voor mensen die vet willen verbranden, maar op hetzelfde moment spiermassa willen opbouwen of handhaven, een HIIT workout is het beste. Sommige onderzoeken heeft aangetoond dat HIIT de vetverbranding bevordert, terwijl het ook een hormoon afgeeft dat het mogelijk maakt dat het lichaam spiermassa produceert. Onderzoek toont ook aan dat mensen meer genieten van een HIIT workout dan een langdurige cardioworkout. Laten we eerlijk zijn, niemand geniet echt van een 10K run! Bij het doen van een HIIT workout hebben mensen aangetoond dat ze zichzelf meer pushen, omdat ze weten dat er een rustperiode komt.

 

Het is heel duidelijk waarom HIIT zo populair is geworden, niet alleen heeft het grote voordelen voor de gezondheid, maar het zorgt ook voor een korte, volledige training die geen, tot zeer weinig apparatuur behoeft. Daarom moedig ik je aan een aantal van deze HIIT workouts, die je gemakkelijk online kunt vinden op YouTube, Google of door te af spreken met een personal trainer, te proberen. Echter, als je een zittend beroep hebt, houd in gedachten dat voor het starten van een trainingsprogramma het zeer belangrijk een arts te raadplegen om je ervan te verzekeren dat het veilig is.

 

 

Leave a Reply