Klas 6a van de Mon Plaisir Basisschool bezocht onlangs de Nationale Bibliotheek in Oranjestad. De klas ging aan de slag in de computerruimte met online spelletjes, waarbij op een speelse manier ook kennisgemaakt werd met de basisprincipes van het programmeren. Het evenement is georganiseerd in het kader van de internationale ‘Hour of Code’.

Peter Scholing, beleidsmedewerker van de Nationale Bibliotheek had een T-shirt van Hour of Code aan en liep heen en weer in het lokaal. Hij vertelde dat de bibliotheek dit jaar voor de derde keer meewerkte aan het evenement. De bibliotheek verwelkomde 150 leerlingen van de Mon Plaisir Basisschool, verdeeld over twee dagen, in het computerlokaal van de bibliotheek. Uit heel Aruba doen zo’n 2000 kinderen mee aan het project vertelde Scholing trots, ‘dat is een nieuw record’.

Kennismaken
“Het doel van de ‘Hour of Code’ is kinderen in een uurtje bekend te maken met de vaardigheden voor de 21e eeuw: computer science, programmeren, digitale geletterdheid, smart samenwerken en creatief nadenken”, zegt Scholing. In spelvorm moeten ze proberen problemen op te lossen en over alle stappen goed nadenken. Op de vraag hoe de kinderen na dit ene uur verder kunnen gaan, legt hij uit dat het systeem zo is opgezet dat ze een inlogcode kunnen aanmaken om zo thuis of op school verder te kunnen gaan en veel meer levels te halen. “In het begin is het ‘hoeveel stappen vooruit om bij je poppetje te komen’, maar op het einde moeten ze werken met loops, procedures, algoritmes en herhalende stappen, het wordt steeds complexer”, legt hij uit. Stiekem kunnen ze ook kijken wat voor code ze gegenereerd hebben in het systeem, legt hij uit. Het is een visueel spel, ze slepen met blokjes Mineccraft, Dance party, Angry birds, Flappy bird, Frozen, of Star Wars. Klas 6a heeft die ochtend voornamelijk gekozen voor Minecraft zo is te zien, slechts twee teams zijn bezig met een dansspel. Xianthy Monzon en Elle-Mae Dijkhoff turen naar het scherm waar ze in Minecraft een figuur moeten laten lopen door het instructies te geven. Deze instructies hebben de vorm van blokken die ze in de juiste volgorde moeten slepen. “Kijk, met deze kun je omdraaien”, wijst Dijkhoff aan. Ze vinden het spel leuk, de Amigoe vraagt aan de meiden of ze ermee doorgaan thuis. Dijkhoff zegt van niet, Monzon denkt misschien, ‘als ze niet teveel huiswerk heeft.’

Vaardigheden
Vivian Tromp,docent van 6a, zegt dat de kinderen heel gemotiveerd en enthousiast bezig zijn. Wanneer ze lessen geeft met het digitale schoolbord in de klas merkt ze dit ook. “Coderen en programmeren zouden in het curriculum opgenomen moeten worden. We moeten niet onderschatten welk effect de technologische ontwikkelingen, de digitalisering en de automatisering hebben op ons als mensen en op onze samenleving.” Ze stelt dat docenten tegenwoordig niet meer het monopolie hebben op kennis en dat de vaardigheden om aan kennis te komen steeds belangrijker worden. Ze vindt dat het onderwijs nog teveel gericht is op kennis en dat het ontwikkelen van vaardigheden en talenten belangrijker zouden moeten worden. “Waarin kunnen mensen zich onderscheiden van de technologie? Hierbij moeten we niet kijken naar welke capaciteiten machines niet kunnen ontwikkelen, maar naar welke capaciteiten mensen wel kunnen blijven ontwikkelen”, aldus Tromp.

Mediawijsheid
“De bibliotheek is een van de partners die startte met Hour of Code. In 2015 was het ook de eerste plek op Aruba waar de Hour of Code werd georganiseerd, samen met de Mon Plaisir Basisschool. We werkten toen samen met Aruba Digital Systems en Setar en er komen steeds nieuwe partners bij. Nu hebben we Futura, heel veel scholen en commerciële partners”, zegt Scholing. “Ons doel als bibliotheek is scholen te ondersteunen waar we kunnen in welke vorm dan ook en voor ons is informatie heel belangrijk. En voor digitale informatie heb je een bepaald soort digitale geletterdheid nodig. Daar valt ook coderen onder, maar ook informatievaardigheden, ict skills, en mediawijsheid vallen in hetzelfde spectrum. Daarom steunen we dit elk jaar”, legt Scholing uit. De bibliotheek is sinds een paar jaar ook lid van het Nederlandse Mediawijsheid-netwerk. “Daar hebben ze een heel curriculum voor scholen opgezet, maar daar zijn ze dit ook nog stapsgewijs in het onderwijs aan het invoeren, al tien tot vijftien jaar”, zegt hij. “Ik weet dat er binnenkort een nationaal onderwijsplan komt, daar schijnt veel aandacht besteed te worden aan 21e eeuwse vaardigheden. Als we daar een rol in kunnen spelen namens de bibliotheek doen we dat graag.”