De universiteit van Aruba (UA) hield onlangs voor de vierde keer een ‘Diversity Café’ waarbij studenten van de universiteit samen met leden van de samenleving in gesprek gaan over de diversiteit in de maatschappij.

Docent en UA-spreker Yolanda Richardson vertelt aan de Amigoe dat zij samen met collega Nicole Hart het vak Diversiteit geeft binnen de Faculteit voor Kunst en wetenschappen (FAS). Het diversiteitcafé is een creatief proces dat de dialoog en de uitwisseling van kennis en ideeën bevordert voor studenten die de opleiding Organisatie, Bestuur en Management (OGM) volgen maar ook voor studenten van opleiding sociaal werk en ontwikkeling (SW&D). Hart en Richardson hebben diverse thema’s, verklaringen, maar ook vragen gekoppeld aan thema’s als religie of meertaligheid. Richardson legt uit dat het het idee erachter is dat leden van de maatschappij het gesprek aangaan met studenten over fysieke verschijningen, etniciteit, diversiteit en of voorbeelden van taalproblemen. “Het hoofddoel is dat studenten zich meer bewust worden van het feit dat we een diverse gemeenschap zijn”, stelt ze.

Cafésfeer
Er wordt een cafésfeer in de aula van de universiteit gecreëerd waarbij de deelnemers rond zogeheten cafétafeltjes over een kwestie of probleem discussiëren. Als Hart op de buzzer tikt na 20 tot 30 minuten, verplaatsen de studenten zich naar een nieuwe tafel. De Amigoe neemt plaats aan de tafel waar het thema meertaligheid op het eiland wordt besproken. De vragen op het briefje hebben te maken met Papiaments als tweede taal en mogelijke uitdagingen die dat met zich mee kan brengen in de samenleving. Op een gegeven moment merkt een van de uitgenodigde leden op: “Het blijft interessant dat er elke keer verschillende antwoorden op dezelfde vragen komen, dat maakt het gesprek met de studenten elke keer anders.” Volgens de studenten zijn de gesprekken ook een openbaring voor ze. “Hierdoor merkte ik dat ik toch mensen in bepaalde hokjes plaats, dat is wel wat confronterend”, zegt ze aan tafel. Als de tijd voorbij is wordt er nog wat nagepraat, van beide kanten volgt de conclusie dat zo’n cafédialoog vaker georganiseerd kan worden. “Je gaat gesprekken aan die je wellicht anders niet zo snel zou aangaan”, zo legt een andere student uit.