De meerderheid van de samenleving heeft geen les gehad in het Papiaments op school, hoewel dit de moedertaal is. Volgens de Directie Onderwijs zijn veel mensen de grammatica en orthografie niet machtig, net zo min als een goedontwikkelde woordenschat. Daarom raadt zij aan gebruik te maken van de boeken ‘Manual di Gramatica di Papiamento’ en het ‘Vocabulario Ortografico di Papiamento’ ook wel bekend als het blauwe boekje.

Het Papiaments krijgt een centrale rol in het meertalige scholenproject ‘Scol Multilingual Aruba’ (SAM). Docent Maureen Luidens raadt aan gebruik te maken van de woordenlijst ‘Vocabulario Ortografico di Papiamento’ dat zo’n 17.000 woorden bevat met hun correcte schrijfwijze en voor grammatica gebruik te maken van boeken ‘Gramatica di Papiamento’, zowel de editie over syntaxis als de editie over morfologie, beide uitgebracht door de Directie Onderwijs.

Blauw boekje
Het ‘blauwe boekje’ werd officieel bekrachtigd door de Staten in 2018. Door middel van zelfstudie kan men de kennis van het Papiaments verbeteren. Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk teksten in het Papiaments te lezen zoals boeken, tijdschriften en kranten om het dagelijkse gebruik te oefenen. “Papiaments correct gebruiken is niet eenvoudig, omdat veel mensen dit niet vanuit school hebben meegekregen”, schrijft de Directie Onderwijs. Een manier om dit te ontwikkelen is elke keer een beetje te leren over het gebruik en dit direct toe te passen, aldus Luidens. Ook raadt ze aan om bewust te zijn tijdens het spreken en schrijven en jezelf te corrigeren.