Onlangs lanceerde nationaal telecombedrijf Setar het Hack-A-Thon project, ‘Islands of the Future – Agriculture’. Tijdens de lancering werden de middelbare scholen uitgenodigd om deel te nemen.

De scholen die geregistreerd zijn voor de Hack-A-Thon zijn de Abraham de Veer School, Sint Augustinus College, La Salle College, Mon Plaisir College, EPB San Nicolas, Colegio Arubano Oranjestad en Maria College. Het idee achter de Hack-A-Thon die Setar elk jaar organiseert, is de leerlingen van de deelnemende scholen erbij te betrekken en innovatieve oplossingen op het vlak van agricultuur te bedenken die in elk huis op Aruba kunnen worden geïmplementeerd. De laatste maanden viel het Setar op dat verschillende lokale agrariërs weer met landbouw begonnen en daarom wil Setar iets bijdragen aan de kennis van agricultuur en dus de ontwikkeling stimuleren.

De scholen die meedoen aan de Hack-A-Thon moeten een groep van zes formeren die als leiders van het project, de hele school erbij zullen betrekken om het tot een groot succes te maken. De enige voorwaarde is dat de leerling ingeschreven moet zijn bij de deelnemende school.

De scholen die meedoen krijgen allemaal een klein bedrag om het project te kunnen realiseren en krijgen vijf maanden de tijd om alles klaar te hebben. Het project moet aan eisen voldoen: het project moet goed voor het milieu zijn, het moet een geautomatiseerd systeem zijn en er moet rekening gehouden worden met de productiekosten. Het doel is om Aruba een duurzaam eiland te maken, ook op het gebied van voedsel.

Op 10 april 2019 worden de projecten van de diverse scholen aan een panel professionelen gepresenteerd. Santa Rosa heeft zich ook als bron aangemeld en kan de leerlingen steun en hulp bieden bij het opzetten van hun project. De leerlingen hebben de vrijheid om hun creativiteit op social media te gebruiken en kunnen hun producten daarop presenteren en marketen.

De top drie scholen winnen aan het einde van de wedstrijd een aantrekkelijke prijs. De hoofdprijs is 25.000 florin, de tweede prijs is 10.000 florin en de derde prijs is 5000 florin. Setar zorgt ervoor dat tijdens het project de Arubaanse samenleving goed geïnformeerd blijft.