Op Aruba kiezen de meeste leerlingen ervoor na het voortgezet onderwijs naar Nederland te vertrekken om verder te studeren. Tien jaar geleden hebben Viviana Lopez-Paz en Deon Bisslik deze beslissing ook genomen en onderweg hebben zij veel geleerd over hoe het leven in Nederland werkelijk is.

Door Tiziana La Torre
Coördinator AoS-Magazine

In 2016 spraken Lopez-Paz en Bisslik verschillende studenten die net in Nederland aankwamen en uit deze gesprekken begrepen zij dat de studenten die net in Nederland zijn eigenlijk een beter inzicht zouden willen hebben over hoe het leven in Nederland is, voordat zij naar Nederland vertrekken. Ook hebben sommige studenten aangegeven dat ze hulp nodig hadden met essentiële vaardigheden zoals koken. Zowel Viviana als Deon kon zich hier wel in vinden omdat zij dit zelf hebben meegemaakt als eerstejaarsstudenten. Het was duidelijk voor hen dat jonge studenten vaak niet helemaal voorbereid zijn op het leven in Nederland. Zo hebben Lopez-Paz en Bisslik besloten om in 2017 het project ‘Kompas’ op Aruba en Nederland te lanceren en kort daarna de Stichting Kompas opgericht.

In 2017 organiseerden Lopez-Paz en Bisslik met succes de eerste Kompasworkshops op Aruba. En dit jaar wordt de driedaagse workshop opnieuw georganiseerd. “Wij geloven dat niets kan veranderen zonder kennis, onderwijs en begrip. Als een jongvolwassen naar het buitenland vertrekt om verder te studeren, is dit een grote stap naar zelfstandigheid. Naast de financiële- en educatieve ondersteuning en huisvesting vinden wij dat de studenten een beter inzicht zouden moeten krijgen in wat ze in het buitenland, vooral in Nederland, kunnen verwachten wanneer zij daar aankomen. Waar kan je bepaalde spullen kopen, hoe ga je met je geld om en hoe kan jij als student gezond leven? Bijna alle studenten hebben dat in het begin meegemaakt, en daarom hebben wij ervoor gekozen om een gedetailleerde workshop te geven aan de eindexamenstudenten die dit jaar naar Nederland vertrekken”, vertelt Bisslik aan AoS-Magazine.

De volgende workshops worden van 20 juni tot 10 juli gehouden en leerlingen krijgen workshops over budgetteren, voeding en geestelijke gezondheid. Naast workshops krijgen de leerlingen ook kooklessen, tips en tricks, studenten ervaringen, discover-u en algemene kennis over het leven in Nederland. Ook worden de leerlingen na hun aankomst door het Kompas-team verwelkomd. Het aantal deelnemersplaatsen is beperkt, dus zorg dat je je kans niet mist! Wil je je ook aanmelden voor de workshop? Neem snel contact op met Deon Bisslik via connect@kompasforstudents.com of ga naar de Facebookpagina ‘Kompas for students’.