Met de steeds complexer wordende zorg, neemt de vraag naar hbo-geschoolde verpleegkundigen snel toe. Om te voorkomen dat Arubanen voor deze studie naar Nederland vertrekken en niet meer terugkomen, wordt er een hbo-opleiding Verpleegkunde op het eiland gelanceerd. De startdatum is nog onbekend.

De lancering van een eigen opleiding hbo-Verpleegkunde is een langgekoesterde wens, vertelt Horacio Oduber Hospitaal-directeur Ezzard Cilié aan de Amigoe. En nu, na al die jaren, zit het HOH werkelijk rond de tafel samen met de Nederlandse Hogeschool Zuyd en andere stakeholders, waaronder het EPI en de Universiteit van Aruba. “We zijn nog niet klaar”, benadrukt Cilié. Hij stelt dat de betrokken partijen ‘volop bezig zijn met het uitwerken van de plannen’. Wel antwoordt hij volmondig ‘ja’ op de vraag of de studie er daadwerkelijk komt.

Landskinderen
De opleiding tot hbo-Verpleegkundige moet zorgen dat aanstaande zorgprofessionals niet het eiland verlaten. “We willen onze landskinderen hier houden”, legt Cilié uit die aangeeft dat het moeilijk is om hen terug te halen als ze eenmaal in Nederland gesetteld zijn. Hij heeft de insteek om juist deze groep meer perspectief op het eiland te bieden.

Want dat deze studenten blijven of terugkomen, is erg belangrijk voor de kwaliteit van de zorg, maakt Onderwijs-minister Rudy Lampe (RED) duidelijk. “Er is een groot tekort aan gespecialiseerde medische zorg op Aruba. Precieze cijfers over de tekorten heb ik niet, maar nu moeten we voortdurend krachten werven uit het buitenland, zoals Nederland en Suriname. Dat maakt ons afhankelijk.” Ook het aantal afgestudeerden dat nu komt van de mbo 4 opleiding Verpleegkunde van het EPI, is niet genoeg om het zorgtekort op te lossen, vertelt de onderwijs-minister.

Interim-manager van de HOH academie, Frans Figaroa, onderstreept ook de noodzaak van de hbo-opleiding. “Er is een noodzaak voor hbo-Verpleegkunde, omdat de zorg steeds gespecialiseerder wordt. De bevolking van Aruba heeft recht op kwaliteit en kwantiteit. Wij sturen nu veel patiënten naar het buitenland voor ingrijpende operaties, maar in de toekomst willen we dat zelf gaan uitdragen. En daarvoor heb je hoog deskundig personeel nodig.”

Kans goed pakken
Onderwijs-minister Lampe ziet het liefste dit jaar nog de hbo-Verpleegkunde opleiding starten. Maar Hogeschool Zuyd wil nog geen beloftes doen over de startdatum. Ruud Heijnen van de Hogeschool Zuyd ziet namelijk dat er nog veel moet gebeuren. “Er zijn nog heel wat losse eindjes, op allerlei fronten. Mensen moeten samenwerken en hetzelfde doel nastreven. Maar we willen het zo snel mogelijk, liever vandaag dan morgen.” Wim Goossens, ook van de Hogeschool Zuyd, voegt daaraan toe dat zij ‘de vraag van de minister serieus nemen’, maar het belangrijker vinden dat er straks een kwalitatieve hbo-opleiding staat die past bij de lokale context. “Je krijgt nooit meer de mogelijkheid om de eerste kans te pakken, dus laten we hem goed pakken.”

De rest van het artikel lezen? Vervolg op pagina 3, van de Amigoe van 31 januari 2019.