Futura, de stichting gevormd vanuit het ministerie van Algemene Zaken en belast met de visie op innovatie voor de overheid en de uitvoering ervan, blikte onlangs terug op een jaar vol projecten. Tijdens een bijeenkomst voor de ministers van Innovatie, Sociale Zaken en Arbeid, Justitie Veiligheid en Integratie en de gevolmachtigde minister van Aruba, stakeholders en diensthoofden, gaf chief innovation officer (CIO) van de overheid Varelie Croes een korte presentatie en werd de website www.futuralab.org gelanceerd.

De bijeenkomst werd ingeleid door premier Evelyn Wever-Croes (MEP), tevens minister van Innovatie. “Ik wil jullie applaus voor een groep mensen die niet alleen geloven in innovatie, maar ook elke keer aan mijn deur kloppen en komen praten over innovatie wanneer mijn hoofd vol zit over financiën, economie, sociale zaken, volksgezondheid en justitie. En dan zeggen ze; ‘innovatie is ook belangrijk’. Dankzij hun volharding staan we hier vandaag.” De premier roemde Futura als ‘een gemotiveerd team dat gelooft dat innovatie ons niet alleen uit de crisis gaat halen maar ook gaat zorgen voor stabiliteit in de toekomst.’ Ze benadrukte ook dat innovatie enkel vanuit de regering niet werkt en dat ‘alle stakeholders en partners betrokken moeten zijn.’

Mijlpalen
Hierna gaf CIO Croes een korte presentatie van de projecten en hoogtepunten van 2018. “Het was een jaar, maar het lijken er wel drie”, zei ze over de vele projecten. “We bouwen samen met partners aan verschillende innovatieve projecten, we delen kennis die we hebben en helpen partners om kennis met elkaar te delen, en we verbinden ons met buitenlandse labs en groepen met interessante projecten”, zei Croes die hun motto Build. Share. Connect. samenvatte. Futura heeft vijf werkgebieden: digitale overheid, sociale innovatie, talentontwikkeling, ondernemerschap en een ‘slimme samenleving’. “We hebben een ambitieus plan en agenda”, zegt de CIO.

E-government
“Ik ben trots op de stappen die zijn gezet om te komen tot een digitale overheid”, verklaart Croes aan de Amigoe. “Het is een grote onderneming, maar het staat eindelijk op de rails.” Zo reisde onlangs een delegatie af naar Tallinn, Estland, voor een studiereis, met verschillende diensthoofden en een vertegenwoordiger van de Centrale Bank.

Voorbeeldland
Het accent lag op leren van hoe Estland door het proces van digitale transformatie is gekomen. “Niet alleen de kant van beleid maken en wetten, maar we zijn ook naar de overheidsdepartementen gegaan om te zien hoe het in de praktijk werkt”, zegt Croes. “Estland is een leider in digitale overheid. Ze doen dit al twintig jaar, het is geen theorie meer. Het is goed om het in de praktijk te zien. Dat heeft ons geholpen om prioriteiten te stellen en de volgende stappen te bepalen”, zegt Croes.

De rest van het artikel lezen? Lees pagina 3 van de Amigoe van 6 februari 2019.