Natuurbeschermers vrezen dat Aruba zijn geliefde lederschildpad ofwel leatherback (in Papiaments: driekiel) zal verliezen. Het aantal nesten van deze imposante zeeschildpad – de grootste in zijn soort – loopt sterk achteruit, zo blijkt uit nieuwe cijfers van Fundacion Turtugaruba, de natuurbeschermingsorganisatie die als doel heeft de zeeschildpadden op Aruba te beschermen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Geschreven door:
Angela Bekkers
Amigoe Aruba

In 2009 werden nog 72 nesten van leatherbacks geteld aan de ‘westkust’, de kuststrook die de stranden van Arashi, Palm Beach en Eagle Beach verbindt. In 2016 was dit aantal teruggelopen naar twintig, vorig jaar waren er achttien en dit jaar zijn slechts veertien nesten geteld. Hoewel Fundacion Turtugaruba aangeeft dat er om de paar jaar fluctuaties in aantallen zijn omdat zeeschildpadden iedere twee tot drie jaar eieren komen leggen, spreekt voorzitter Edith van der Wal van een zorgelijke trend. “We hebben geen goed gevoel over de kansen van de leatherback”, zegt Van der Wal.

Drukke stranden
De stichting wijt de neergang aan de toenemende economische activiteiten en drukte, met name op Eagle Beach. In de afgelopen twintig jaar was 86 procent van leatherback-nesten op dat strand te vinden. De druk zal alleen maar toenemen met de geplande uitbreidingen van hotels en appartementcomplexen en het stijgende aantal cruisetoeristen dat de westkust bezoekt.

Van der Wal: “We signaleren steeds minder nesten op Eagle Beach, met name op het deel voor de druivenbomen, ter hoogte van La Quinta en Sands-appartementengebouwen, en het deel voor de parallelweg, ter hoogte van het Oceania-complex, Chalet Suisse en Le Vent. We denken dat intensiever gebruik van het strand door feesten en het bijkomend verkeer en verlichting daarbij een rol spelen. Ook het deel voor Divi Divi en Tamarijn telt minder nesten dan vroeger en ook hier zijn licht en drukte toegenomen. Palm Beach wordt nog slechts bij hoge uitzondering bezocht door nestelende schildpadden. Eagle Beach begint helaas steeds meer op Palm Beach te lijken.”

Bij hoge uitzondering was er dit jaar nog een nest te vinden op Palm Beach, ter hoogte van het Riu hotel. Van der Wal zegt dat het de kleine schildpadjes van dit nest door de lichtvervuiling niet goed verging. “De schildpadjes moesten allemaal tot in de zee begeleid worden en zwommen, vanwege het licht, regelrecht naar de Bugaloo-pier waar ze bleven rondhangen. Daar waren ze hapklaar voedsel voor de vissen.”

Leave a Reply