Minister van Onderwijs Rudy Lampe (RED), Justitie-minister Andin Bikker (POR) en Marco de Souza, de oprichter van het Leerorkest in Amsterdam, tekenden onlangs een samenwerkingsovereenkomst om op korte termijn te komen tot de oprichting van een Leerorkest op Aruba.

“Het Leerorkest past in het Justitie-beleid”, zegt minister Bikker. Hij heeft met zijn Nederlandse collega Justitie-minister, die op bezoek was op Aruba, via een ‘letter of intent’ de samenwerking afgesproken. “Het ondertekenen van dit document is de eerste stap om een Stichting Leerorkest Aruba te creëren op korte termijn. We gaan met een werkgroep inventariseren wat er nu al aanwezig is, elk land heeft zijn eigen uitdagingen. Met het Leerorkest geven we kansarme jongeren de mogelijkheid om een muziekinstrument te leren bespelen.”

 

Ontwikkeling
“Muziekonderwijs is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Door samen muziekinstrumenten in een orkest te bespelen krijgen ze verschillende waarden mee. Zo leren kinderen de waarde van discipline, doorzettingsvermogen, geduld, de waarde van samenwerking en creativiteit”, zegt Lampe. Volgens de Onderwijs-minister begon het project Leerorkest in Amsterdam en was daar een succes, zo’n 3000 kinderen en jongeren doen daar mee aan het project. Er worden muziekinstrumenten in bruikleen gegeven en er wordt niet zozeer gekeken naar muziektalent, want men gaat ervan uit dat elk kind het vermogen heeft om een muziekinstrument te bespelen, legt hij uit. Tijdens het Vierlandenoverleg (JVO) op Curaçao in februari bezocht minister Lampe de Stichting Leerorkest Curaçao. Daar loopt bij een school in Santa Maria een succesvol pilotproject, aldus Lampe.

 

Holistisch
“We werken met een holistische benadering van de mensen”, zegt De Souza. “Wij geloven dat met muziek en kunst ieder mens en het kind in het bijzonder gelukkiger, groter en mooier kan worden.” Hij zegt ook blij en vereerd te zijn het project samen te kunnen starten op Aruba.

 

Cas di Cultura
Schouwburg Cas di Cultura laat via sociale media weten verheugd te zijn over de ontwikkelingen. “We hopen dat dit gerealiseerd wordt en zullen dit ondersteunen. Muziek, beschikbaar gesteld voor een grote groep is een krachtig instrument voor sociale ontwikkeling. Dit leidt tot een gezonde en blije samenleving.”

Leave a Reply