Hoe diagnosticeer je een malaria-infectie. Over die vraag bogen lokale laboranten zich tijdens een cursus die door Directie Volksgezondheid (DVG) in samenwerking met Paho Trinidad & Tobago werd georganiseerd.

De laboranten werden getraind in het diagnosticeren van de malaria-infectie, een ziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die in het lichaam kunnen dringen na een muggenbeet. Iemand die geïnfecteerd is met malaria kan ernstig ziek worden en overspoeld worden met koortsaanvallen, hoofdpijn, koude rillingen en spierpijn. Ondanks dat er medicatie bestaat die bescherming biedt tegen malaria, overlijden er nog jaarlijks vele mensen aan de besmetting met deze parasiet.

Koortsaanvallen
In totaal bestaan er vijf verschillende malaria-parasieten, namelijk Plasmodium falciparum, Plasmodium vivax, Plasmodium malariae, Plasmodium ovale en Plasmodium knowlesi. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kent iedere parasiet zijn eigen ziektebeeld. “Infectie met P. vivax of P. ovale wordt gekenmerkt door om de 48 uur terugkerende koortsaanvallen (malaria tertiana; derdedaagse koorts), terwijl infectie met P. malariae leidt tot koortsaanvallen om de 72 uur (malaria quartana; vierdedaagse koorts)”, aldus het RIVM.

Les van malaria-expert
Op Aruba komen verschillende muggenziektes voor, waaronder zika, dengue en chikungunya, maar tot op heden geen malaria.Toch kan iemand van Aruba besmet raken met de parasiet, wanneer zij afreizen naar een malariarisicogebied in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Zo komt bijvoorbeeld in Venezuela malaria voor. Ook kunnen toeristen de parasiet meenemen en dat wordt door muggen verder verspreid wanneer ze een besmette persoon steken.

 Om die reden is het belangrijk dat Arubaanse laboranten een malaria-infectie kunnen detecteren en de verschillende parasieten herkennen. De cursus hiervoor werd gegeven door malaria-expert Supatra Abraham van Paho-Guyana. Abraham leidde alle deelnemers in het analyseren van verschillende bloedmonsters, waaruit duidelijk moest worden of de patiënt besmet is met één of meerdere malaria-parasieten.

De cursus werd aangeboden aan alle geïnteresseerde laboranten op het eiland, namelijk aan Laboratorio Familiar, Med Lab (Noord Medlab), Fundacion Servicio Laboratorio Medico Aruba (Lab van het Horacio Oduber Hospitaal) en Alpha Interlab Center (Cemefa). DVG was blij om te zien dat er zoveel interesse was voor de training.