Wij zijn Sue-Ellen Kross en Evanielle Rincones. Vorig schooljaar (het schooljaar 2017-2018) zaten wij in CB1-2 op Colegio San Nicolas. Het jaar daarvoor zaten wij in de zesde klas van het basisonderwijs. Evanielle zat op Colegio Sagrado Curason en Sue-Ellen op Graf von Zinzendorf. In dit artikel vertellen wij onze ervaringen van de overgang van de zesde klas naar CB1, en wat wij ervan vonden.

Op welke manier is het basisonderwijs anders dan het voortgezet onderwijs?

Eva: Ik vind dat ik een beetje speelser was, toen ik nog op de basisschool zat. Iedereen maakte daar meer grapjes, dan op Colegio. Bij het voortgezet onderwijs, op Colegio San Nicolas dus, merkte ik met de tijd dat ik serieuzer moest worden. Ik wilde niet te snel opgroeien, maar moest mij toch volwassener gaan gedragen, want dat paste op zo’n school, vond ik. Ook de sfeer op school veranderde (in positieve zin). De leerlingen op deze school gedroegen zich volwassener, maar dat leek misschien zo omdat ik toen pas van de basisschool afkwam.

Sue: Toen ik op de basisschool zat was het werk niet erg ingewikkeld. En toen ik naar Colegio San Nicolas ging merkte ik dat het veel moeilijker werd. Er wordt veel huiswerk gegeven en toetsen, dus moet ik harder werken. Ook zijn ze strenger bij het voorgezet onderwijs dan op de basisschool, want als je op de basisschool soms je huiswerk vergat, dan was dat niet zo erg, maar bij het voortgezet onderwijs moet je er altijd voor zorgen dat alles af is en dat is goed, want ze zijn ons aan het klaarstomen voor als we een echte baan krijgen.

Wat verwachtte je van het voortgezet onderwijs? Is het alles wat je hoopte? Viel het mee/tegen?

Eva: Van kleins af aan wilde ik naar Colegio. Of het Colegio San Nicolas of Colegio Arubano zou worden, wist ik niet nog niet. Ik wist niet wat ik kon verwachten. Ik dacht dat Colegio erg moeilijk zou zijn, dat alles ingewikkeld zou zijn, dat er misschien onaardige mensen zouden zijn en dat ik aan alles moest wennen. Wat de moeilijkheid betreft: dat viel heel erg mee. Colegio is best te doen, als je goed leert, je al je huiswerk maakt en je goed in de klas oplet. Voor wat de leerlingen op school betreft: het viel best mee. Bijna iedereen was lief, en al snel had ik nieuwe vrienden gemaakt, onder andere Sue-Ellen. Samen kunnen we lol hebben! Ik vind dat je eerst alles moet leren kennen en ontdekken. En alles went. Gedurende het hele jaar kom je nieuwe docenten tegen en je krijgt telkens andere roosters, maar daar wen je al snel aan. Dus ik zou zeggen dat het erg meeviel. Het was beter dan ik had gehoopt.

Sue: Ik ben niet opgegroeid op Aruba dus ik wist niet dat Colegio bestond. Maar toen ik te horen kreeg dat er een school was die op havo/vwo niveau les gaf was ik erg blij en begon ik na te denken over wat ik misschien kon verwachten. Ik verwachtte dat de docenten erg streng en eng zouden zijn, maar ze waren juist erg aardig en gaven erg goed les. En zoals Evanielle net zei zijn de leerlingen erg aardig. Niet alleen in onze klas, maar ook in de hogere klassen, als je bijvoorbeeld een keer een lokaal moest zoeken, dan hielpen zij jou. Colegio is niet alleen erg leerzaam maar het is ook een leuke school. De sfeer is erg gezellig en ik zou me geen andere school kunnen wensen.

Hoe waren de docenten en mentoren vergeleken met de basisschool?

Eva:  Op de basisschool had je maar een “klassendocent” en die noemde ik bij zijn/haar voornaam. Op het voortgezet onderwijs heb je een mentor en meerdere lesgevende docenten, om precies te zijn, een voor elk vak of een voor twee vakken. Deze docenten worden meestal bij de achternaam genoemd. Op de basisschool heb je een schoolhoofd en een waarnemend schoolhoofd. Bij het voortgezet onderwijs heb je een rector en vaak meerdere conrectoren. Dit zijn enkele verschillen bij het personeel van de school. De “klassendocent” is te vergelijken met de mentor, het schoolhoofd met de rector, en het waarnemend schoolhoofd ook een beetje met de conrectoren. Op de basisschool ging iedereen met welk probleem dan ook direct naar het schoolhoofd en bij het voortgezet onderwijs ga je eerst naar de conrector. Ik vind dat ook heel handig.

Sue-Ellen: Op mijn basisschool in de zesde klas kreeg ik op sommige dagen een bepaalde docent dus was ik wel een beetje gewend aan wisselingen van docenten, maar dat we bij het voorgezet onderwijs een mentor hadden was wel iets erg nieuws en handigs.

Wat was je algemene ervaring in de CB1?

Eva: Ik vond het over het algemeen een heel erg leuke ervaring. Mijn brugklasjaar zal ik nooit vergeten! Ik heb nieuwe vrienden gemaakt en ik heb nieuwe dingen geleerd. De open dag voor de brugklassers, de sportdag en de jump-up waren enkele highlights van het jaar. Ik hoop dan ook dat de komende jaren ook zo leuk worden! Inderdaad, wat Sue-Ellen ook zegt: samen in de pauze kletsen, naar muziek luisteren of lezen.

Sue-Ellen: Ik vond het zelf leuk en interessant. En ik vind het ook geweldig hoe ze ons heel veel dingen hebben geleerd in een jaar tijd. Mijn algemene ervaring was dat ik tijdens de pauze samen met mijn vriendinnen, waaronder Evanielle, samen in de bibliotheek zat om te kletsen of lezen. Ik hoop ook dat het volgende schooljaar net zo leuk zal worden.

Wij hopen dat ons artikel ons eerste jaar op Colegio San Nicolas goed heeft weergegeven en we hopen dat de aankomende brugklassers het net zo leuk op Colegio San Nicolas zullen hebben als wij.

Leave a Reply