Melinda Ruiz en Naima van Schie hebben afgelopen schooljaar V6 afgerond en hebben hun diploma gehaald. Naima van Schie, een reguliere schrijfster van de Amigoe op School heeft vlak voor de schoolvakantie samen met Melinda Ruiz gezeten voor een interview. De dames vertellen hun ervaring na de examens van het schooljaar 2017-2018.

 Hoe was het toen je erachter kwam dat je geslaagd was?
Melinda: Ik was toen op mijn werk en moest alleen nog mijn natuurkunde cijfer terugkrijgen. Ik had verwacht dat mijn cijfer van natuurkunde voor 3 uur  ’s middags op magister zou staan, maar dat was helaas niet zo. Toen ik klaar was op mijn werk om 6 uur, heb ik een mail ontvangen van mijn natuurkunde docent met de aantal behaalde punten voor mijn natuurkunde examen. Ik was eerst een beetje zenuwachtig om de mail te openen, want ik dacht dat mijn natuurkunde examen niet zo goed was gegaan, maar uiteindelijk heb ik het best goed gemaakt. Toen wist ik dat ik geslaagd was en was super blij. Mijn vader kwam mij ophalen van mijn werk en ik heb het hem meteen verteld. Het is echt een goed gevoel als je weet dat je geslaagd bent, want je hebt er heel hard voor gewerkt en nu ben je eindelijk klaar.

Naima: Ik had voor de meeste vakken al mijn aantal punten gekregen van mijn docenten, behalve voor natuurkunde. Ik had berekend hoeveel ik nodig zou hebben voor natuurkunde aan de hand van de cijfers die ik had gekregen  voor de andere vakken zonder N-term, ik had niet een heel hoog cijfer voor natuurkunde nodig en dat stelde me een beetje gerust. Ik moet eerlijk zeggen dat mijn vader veel niewsgieriger en enthousiaster was om mijn cijfers te weten. Hij heeft een excel document gemaakt van mijn cijfers en hij keek ook elke dag op magister of de aantal punten voor een bepaald vak bekend was. Hij was ook degene die als eerste wist dat ik geslaagd was. Ik was bij een vriendin op bezoek en toen ik even naar mijn berichten op mijn mobiel keek, zag ik mijn vaders bericht. Ik was natuurlijk erg blij. Toen mijn moeder er ook achter kwam wilde ze het meteen vieren, maar mijn vader en ik wilden liever wachten tot de bahamento di lista, omdat het dan echt helemaal zeker was.

Wat vond je van de bahamento di lista?
Melinda: Ik was heel erg enthousiast en ik kon niet wachten totdat ze eindelijk de lijst naar beneden zouden halen, want het duurde best lang voordat het zover was. Maar toen de lijst eindelijk beneden was, was ik zo blij en ik ging natuurlijk gauw kijken waar mijn naam stond op de lijst. Mijn achternaam begint met een R dus mijn naam stond laag op de lijst en het duurde even voordat ik mijn naam zag. Ik stond in het midden van een groep en kreeg ook champagne en confetti over mij heen. Mijn zus is 4 jaar geleden geslaagd en toen heb ik ook gezien hoe het allemaal gaat bij de bahamento di lista. Nu was het mijn beurt om het te ervaren en het was fantastisch.

Naima: Ik vond het erg leuk en ik was blij om mijn vriendinnen en andere jaargenoten daar te zien. Iedereen was zo vrolijk, er werden veel foto’s gemaakt en er waren veel mensen met confetti en champagne,  wat het allemaal zo gezellig en feestelijk maakte. In het begin was ik gek genoeg toch een beetje zenuwachtig, omdat ik verhalen had gehoord over mensen die vorig jaar hun cijfers niet goed hadden berekend en op de bahamento di lista erachter kwamen dat ze toch niet geslaagd waren. Ik wist dat dat bij mij niet het geval was, omdat mijn vader en ik goed gecontroleerd hadden of we alles goed berekend hadden. Maar de zenuwen wilden mij toch niet verlaten. Bovendien duurde het een hele tijd, voordat de lijst naar beneden was gekomen. Toen het eindelijk zover was en ik mijn naam op de lijst zag, was ik niet alleen erg opgelucht maar ook super blij. Want het was nu zeker dat ik geslaagd was.

Wat vond je van de Diploma-uitreiking?
Melinda: Het was voor mij een mooie en emotionele avond. Ik kwam aan bij de Renaissance Convention Center en wachtte op mijn vader. Daarna gingen mijn vader, moeder en ik naar binnen en ontmoetten daar mijn tante en mijn oma. Mijn tante was erg enthousiast  deze avond.  We liepen naar onze tafel en ik begon iedereen te groeten. Toen ik mij omdraaide zag ik mijn grote zus  daar. Ik was erg  verrast en blij tegelijkertijd, want ik had niet verwacht dat ze er zou zijn. Ik wist helemaal niet dat ze uit Nederland naar Aruba was gekomen. Dit betekende echt veel  voor mij.  Daarna ging ik weer naar buiten bij de andere leerlingen staan, zodat we samen naar binnen konden gaan en dit vond ik ook een heel bijzonder moment. Het liedje dat het meisje uit V5 toen zong was zo mooi en ik was zo emotioneel dat ik bijna wilde huilen van blijdschap. Toen we onze diploma gingen krijgen werd ik heel erg nerveus, maar toen ik mijn diploma in mijn handen had en het moest ondertekenen, was het het beste gevoel ooit. Toen was het pas echt officieel. Het was een zeer speciale avond voor mij.

Naima: Het was voor mij een hele bijzondere avond die ik nooit meer zal vergeten. Het hoogtepunt was natuurlijk toen ik mijn diploma kreeg, ik voelde me op dat moment zo trots op mezelf en ik vond het heel fijn om dit met mijn familie, vrienden, docenten en jaargenoten te vieren. Mijn moeder heeft mij een hele lieve kaart en een ring gegeven. Ze heeft ook een speciale rijstpan voor mij gekocht, zodat ik in Nederland rijst kan maken op de Dominicaanse stijl . Mijn vriendinnen en ik hebben nog veel foto’s genomen, omdat een van ons al die week zou vertrekken. Ik vond het ook leuk om de filmpjes terug te zien die we moesten maken voor de diploma-uitreiking. De optredens die meneer Hans en juffrouw Nina hadden gedaan waren ook leuk.

Blik op de toekomst
Melinda: Op dit moment ben ik aan het werken om te sparen voor Nederland. Na het werk ben ik allemaal dingen aan het regelen en spullen aan het kopen die ik nodig heb voor in Nederland. Ik ben ook op zoek naar een kamer.  Als ik in Nederland ben blijf ik in het begin bij mijn zus, totdat ik een goede kamer heb gevonden en daarna ga ik naar Rotterdam om mijn kamer in te richten. Ik wil in het eerste jaar vooral kijken of Geneeskunde echt is wat ik wil studeren en bij mij past.

Naima: Ik heb nu nog 8 dagen te gaan, voordat ik naar Nederland ga. Ik ben druk bezig de laatste dingen te regelen zoals mijn arubaanse rekening over te zetten in een non-resident account, een verzekering te regelen voor in Nederland, mijn diploma en cijferlijst 4 keer te kopieren en te laten waarmerken, de laatste dingen te regelen voor mijn kamer enzovoorts. Als ik in Nederland ben ga ik de eerste week bij mijn oma blijven in Amsterdam, omdat er een workshop is over HIV voor de Geneeskunde studenten  in Amsterdam. Daarna ga ik naar Rotterdam om mij in te schrijven bij de gemeente en mijn kamer in te richten.

Tip voor de examenkandidaten van 2018-2019
Melinda: In het begin kan het lijken alsof het onmogelijk is om je droom te halen of lijkt je droom heel ver weg, maar een aantal jaren geleden zat je in CB1 en nu moet je alleen de laatste stap doen om je droom te halen. Geef niet op en werk hard, want uiteindelijk zal het resultaat lonen.

Naima: Mijn grootste tip voor de examenkandidaten van volgend jaar is om in jezelf te blijven geloven. Als je zover bent gekomen dat je in V6 zit, moet het betekenen dat je het examenjaar kunt halen. Als je toch nog onzeker voelt kan ik een andere belangrijke tip geven om op tijd te beginnen met oefenen en leren en goed gebruik te maken van de paasvakantie! (wat dus voor dit jaar jammer genoeg geen vakantie zal zijn, maar het is het zeker waard om door te werken)

Leave a Reply