Arnoud Kuijpers geeft Nederlandse les op Colegio San Nicolas. In de Amigoe deelt hij zijn ervaringen met het Arubaanse onderwijs.

Naar aanleiding van een toetsvraag ontstond er in onze lerarenkamer een discussie over wat de Arubaan kenmerkt. Gekscherend werd gezegd: lui, laat en lekker. Dat allitereert namelijk mooi. Al gauw ging het over de kenmerken van een Nederlander: gulzig, gierig en geil (allitereert eveneens). Een zeer gewaardeerde collega vertelde me dat leerlingen zouden zeggen dat Nederlanders zich maar een keer per week douchen. Mijn mond viel open van verbazing. Denken ze dat echt? Mijn Arubaanse collega’s knikten instemmend. En dus ben ik op onderzoek uitgegaan: denken mijn leerlingen daadwerkelijk dat Nederlanders zich zo weinig douchen? Ik zal in geuren en kleuren vertellen wat mijn bevindingen zijn.

Kenmerk Nederlander
Op het schoolplein heb ik aan verschillende leerlingen gevraagd naar de kenmerken van een Nederlander. Hun antwoorden varieerden van: lang, blauwe ogen, roken veel, gierig, direct, drinken veel koffie en ze spreken de letter ‘r’ raar uit. En nu komt het, na een lichte aarzeling en een enigszins beschamende blik in de ogen zeggen de meeste leerlingen: “Meneer, Nederlanders stinken”. Direct ruik ik onder mijn oksels. “Nee, meneer niet, maar de meeste Nederlanders wel!” Op mijn vraag hoe dat komt, krijg ik als antwoord dat we geen deodorant gebruiken en dat we waarschijnlijk weinig douchen. “In Nederland is het koud en hoef je niet zo vaak te douchen, maar Aruba is anders meneer!”

Het stinkende misverstand
De vraag is natuurlijk waar dit misverstand vandaan komt. Ik ken namelijk zowel op Aruba als in Nederland geen enkele Nederlander die zich maar een keer per week doucht. Natuurlijk, soms ruik je wel eens iemand, maar dat heeft voor mijn gevoel niet met een bepaalde nationaliteit te maken. Heel, heel, héél lang geleden wasten Nederlanders zich inderdaad maar een keer per week. In een wasbak of emmer, met een washandje schoongeboend door de vrouw des huizes. Dat heb ik echter alleen van verhalen van mijn ouders gehoord. Zelf moest ik elke dag onder douche (niet te lang weliswaar). Dat beeld van vroeger zal waarschijnlijk bij de Arubanen zijn blijven hangen.

Het kan natuurlijk wel zo zijn dat wij Nederlanders een andere lichaamsgeur hebben. Net zoals Arubanen, Aziaten, Afrikanen en Amerikanen dat kunnen hebben. Misschien dat die andere geur meer opvalt en onbekend is. En wellicht zweet het lichaam van een Nederlander hier in verhouding ook meer dan dat van een Arubaan. Maar dat hoeft niet te betekenen dat ze stinken. In mijn ogen letten Nederlanders juist enorm op hun hygiëne. Loop maar eens de Op=Op binnen en bekijk hoeveel soorten betaalbare deodorant daar liggen. Je kunt mij dus niet aan mijn neus hangen dat de ‘gierige Nederlander’ geen deodorant gebruikt.

Stereotype
Toch zal het beeld van de stinkende, amper douchende Nederlander hardnekkig blijven. Dat is immers een kenmerk van een stereotype. Rijke stinkerds zijn en blijven we. Toevalligerwijs hoorde ik deze week in mijn auto het nieuwe nummer ‘Blanke dingen doen’ van de Surinamer Def Rhymz. In dat nummer neemt hij de Nederlander op de hak. Het nummer staat bol van de stereotyperingen zoals het eten van stamppot, niet te veel geld uitgeven, klagen over kleine dingen én… ‘ze gaan niet vaak douchen’. Zou het dan toch waar zijn?

Leave a Reply