Naar voorbeeld van Aruba, New Jersey straks mogelijk ook plasticzak-vrij

De bedoeling is dat het Amerikaanse New Jersey straks ook plasticzak-vrij is. Dat is het plan van Bob Smith, het hoofd van de Senaatcommissie milieu en energie, die zich hiervoor liet inspireren door het plastic tassenverbod op Aruba.

Dat schrijven verschillende Amerikaanse media, waaronder de nieuwswebsite NJ.com. Zijn visie is dat supermarkten straks geen plastic en papieren zakken meer uitgeven. “Geen tassen meer of wat dan ook, geen plastic voor eenmalig gebruik en ook geen papier”, zegt hij tegen de media. Hij legt uit dat hij zich voor dit verbod heeft laten inspireren door zijn recente vakantie op Aruba. “Niemand moppert”, zei Smith die aangaf dat iedereen in de supermarkt zijn eigen tas meeneemt. “Iedereen die in de rij staat, houdt zich hieraan.” 

Verbod Aruba
Nadat in juni 2016 het gehele parlement unaniem akkoord ging, is het verbod op plastic tassen voor eenmalig gebruik sinds 1 januari 2017 van kracht. Enkele jaren daarvoor werd ook al geprobeerd een plastic tassen verbod in te stellen, maar dat liep stuk op juridisch getouwtrek over de definitie van een plastic zak. In 2008 namen supermarkten en mini-markets maatregelen om het plasticgebruik te verminderen door middel van de aanschaf van stevige (herbruikbare) tassen en door de stimulatie van het gebruik van kartonnen dozen. Ook tassen van natuurlijke stoffen kwamen toen in beeld. Alleen boekten deze maatregelen geen langdurig effect.