Onlangs lanceerde nationaal telecombedrijf Setar het hack-a-thon project, ‘Islands of the Future – Agriculture’. De scholen die geregistreerd zijn voor de hack-a-thon zijn de Abraham de Veer School, het Sint Augustinus College, Mon Plaisir College, EPB San Nicolas, Colegio Arubano Oranjestad en het Maria College.

Het idee achter de hack-a-thon, die elk jaar door Setar georganiseerd wordt, is de leerlingen van de deelnemende scholen erbij te betrekken en innovatieve oplossingen op het vlak van agricultuur bedenken die in elk huis op Aruba kunnen worden geïmplementeerd. De laatste maanden viel het Setar op dat verschillende lokale agrariërs weer met landbouw begonnen en daarom wil Setar iets bijdragen aan de kennis van agricultuur en dus de ontwikkeling stimuleren. In de AoS 6 hebben wij kennisgemaakt met de teams van het Maria College, de Abraham de Veer School en Colegio Arubano. In deze editie leren wij de teams van de EPB San Nicolas, het Mon Plaisir College en de Sint Augustinus College kennen.

 

EPB San Nicolas
Voor de Setar Hack-a-Thon heeft EPB San Nicolas gekozen om meer te kunnen verbouwen op een kleiner oppervlak omdat in de toekomst minder terrein beschikbaar zal zijn en de tuinen steeds kleiner worden. Tevens heeft dit als voordeel dat decentraal meer verbouwd kan worden. Het project heeft wel een vertraging opgelopen wegens andere schoolse werkzaamheden en dat het ontwerp telkens aangepast moet worden wegens beperkte beschikbaarheid van technische onderdelen op het eiland. De leerlingen die meedoen aan het project zijn: Nathan Alberto, Dujeandra Enser, Alexander Hernandez, Nathan Richards, Luigy Lake, Jeremy Quant, Derickson Lampe, Owen Acosta Lizarazo, Judah Gumbs. Docenten die meedoen aan het project: E. Croes, J. Boekhoudt, R. Hughes, P. de Mey, A. Werleman, P. Richards, A. Jacobs

P4. EPB.Hack-a-Thon

Mon Plaisir College
Aan het einde van het schooljaar 2017/2018, werd het Mon Plaisir College door Setar benaderd met het idee om mee te doen aan het Hack-a-Thon project voor scholen. Op dat moment was het project niet helemaal duidelijk, maar het Mon Plaisir College heeft besloten mee te doen en de docent A-Kiem Lie-Kwie van informatiekunde als de begeleider van de groep benoemd. Aan het begin mocht de groep uit slechts zes leerlingen van de leeftijd tussen de veertien en zestien jaar en een docent bestaan, maar dit is veranderd en nu kunnen alle leerlingen van de scholen aan het project meehelpen. De zes leerlingen die het project trekken zijn: Ysraella Maduro, Melany Kock, Ashantee Martus, Agnon Arenas, Juanriq Martis en Gyandric Werleman. Het team zal zich op permacultuur focussen.

P4. MPC.Hack-a-Thon

Sint Augustinus College
Dit project wordt uitgevoerd door verschillende mensen en iedereen heeft zijn of haar eigen taak. De eerste persoon is de leider van het project: meneer Croes: hij is de begeleider en ondersteunt overal waar het nodig is. De tweede docent is juffrouw Verduijn: zij helpt bij de presentatie maken en met foto’s en het maken van een website. Vervolgens is er meneer  Nicolaas: hij helpt bij de bouw van de installatie en ondersteunt als het nodig is, bijvoorbeeld bij het maken van de presentatie. Deshline Mathew: Research, data en presentatie maken. Naomi York: Materiaal verzamelen en planten verzorgen. Shariana Panneflek: Vissen verzorgen en presentatie maken. Jonathan Garcia: Website maken, vissen verzorgen, presenteren. Juselah Tromp:  Foto’s en website maken. “Het project loop goed tot nu toe en het agricultuursysteem is helemaal klaar. Wij wachten alleen nog op een pomp zodat wij kunnen zeggen dat wij met het planten kunnen gaan beginnen. De groep van het Sint Augustinus College zal verschillende groenten planten en er zal zoveel mogelijk gebruik gemaakt worden van gerecyclede materialen.

P4. SAC-Hack-a-Thon


Op 10 april 2019 worden de projecten van de diverse scholen aan een panel professionelen gepresenteerd. Santa Rosa heeft zich ook als bron aangemeld en kan de leerlingen steun en hulp bieden bij het opzetten van hun project. De leerlingen hebben de vrijheid om hun creativiteit op social media te gebruiken en kunnen hun producten daarop presenteren en marketen.