Onlangs lanceerde nationaal telecombedrijf Setar het Hack-A-Thon project, ‘Islands of the Future – Agriculture’. De scholen die geregistreerd zijn voor de Hack-A-Thon zijn de Abraham de Veer School, Sint Augustinus College, Mon Plaisir College, EPB San Nicolas, Colegio Arubano Oranjestad en het Maria College.

Het idee achter de Hack-A-Thon dat elk jaar door Setar georganiseerd wordt, is de leerlingen van de deelnemende scholen erbij te betrekken en innovatieve oplossingen op het vlak van agricultuur te bedenken die in elk huis op Aruba kunnen worden geïmplementeerd. De laatste maanden viel het Setar op dat verschillende lokale agrariërs weer met landbouw begonnen en daarom wil Setar iets bijdragen aan de kennis van agricultuur en dus de ontwikkeling stimuleren.

Abraham de Veer School
Het team van de Abraham de Veer School bestaat uit zeven leerlingen uit klas 2A en 2B en wordt door meneer Eldrick Leest begeleid. De leerlingen zijn erg enthousiast over het project en zijn al snel aan de slag gegaan. De leerlingen hebben de afgelopen weken in hun vrije tijd in het ‘green house’ gewerkt en zijn begonnen met het fermenteren van de zaden. Daarnaast hebben zij ook veel op Google en YouTube opgezocht en zullen dit samen met alle gedocumenteerde stappen en een website aan een panel professionelen presenteren.

Colegio Arubano
“Ons team bestaat uit Andy Xuan, JunYui Feng, Riven Rajenherc, Jialiang Wu, Taniska Dijkhof, Glenn Ruiz en wordt door meneer Rudolf Kelly en juffrouw Desiree Quant begeleid. Via onze biologiedocenten hebben wij alle informatie over de Hack-A-Thon gekregen en dachten direct dat het een goed idee is om mee te doen met het project. Voornamelijk omdat het te maken heeft met duurzaamheid op Aruba. Wij hebben de taken verdeeld en zijn direct aan de slag gegaan. Wij moesten verschillende onderzoeken uitvoeren en werken op dit moment met drie prototypen. De prototypen zijn geheim. Daarnaast moesten wij nog bedenken welke groenten en fruitsoorten gebruikt zullen worden voor ons project. Als laatst moesten wij een website bouwen. Wat wij aan het bedenken zijn is op dit moment geheim, omdat het een wedstrijd is en wij gaan voor de eerste prijs”, vertelt Jun Yui Feng.

Maria College
Het enthousiaste team van Maria College bestaat uit Daniela Arbelaez, Tristan Sanao, Dea van Vugt, Michelle Diaz, Xanthe Lobbrecht, Yan Fang Feng, Gio-el Croes, Jean-Pierre Fontalvo, Alvin Tromp, Jeandrick van der Biezen en wordt door juffrouw Dayenne Valdink, meneer Hubert Solagnier, meneer Robert Figaroa en Michel Lopez begeleid. De leerlingen kregen via hun docenten alle informatie over de Hack-a-Thon en besloten om zich voor het project aan te melden. Het team van tien bestaat uit leerlingen van verschillende derde klassen en ze werken allemaal samen bij verschillende aspecten en taken van het project. De samenwerking gaat erg goed en om de leerlingen een beter beeld over het eindproduct te geven, heeft het team ook de boerderij waaraan zij hun project zullen doneren, bezocht. Bij het Maria College staat de slogan ‘I am because we are’ centraal en dit staat ook in het Hack-a-Thon project van Setar centraal.


Op 10 april 2019 worden de projecten van de diverse scholen aan een panel professionelen gepresenteerd. Santa Rosa heeft zich ook als bron aangemeld en kan de leerlingen steun en hulp bieden bij het opzetten van hun project. De leerlingen hebben de vrijheid om hun creativiteit op social media te gebruiken en kunnen hun producten daarop presenteren en marketen.