Samen met Fundacion Lanta Papiamento (FLP) lanceerden Onderwijs-minister Rudy Lampe (RED), Directie Onderwijs en telecombedrijf Setar eind vorig jaar de nieuwe spellingcheck-app voor Papiaments. Deze app biedt ondersteuning bij de spelling van het Papiaments.

De nieuwe app werd begin vorig jaar al aangekondigd. Volgens minister Lampe zou deze app niet alleen handig zijn voor scholieren, maar ook voor leden van de pers, overheidsmedewerkers en de rest van de bevolking. De app heeft als doel dat men net als bij andere talen minder fouten maakt bij het schrijven. Tijdens het evenement van FLP ‘Tertulia, Cosecha 2018’ bij de Nationale Bibliotheek werd de app gepresenteerd.

Informatie
Het idee achter de app is dat mensen die geïnteresseerd zijn in de taal Papiaments informatie kunnen opzoeken op hun mobiele telefoon. De huidige website van de Directie Onderwijs, papiamento.aw, heeft uitgebreide informatie over de taal. De app is echter speciaal ontwikkeld voor gebruikers van mobiele apparaten zoals telefoons en tablets, zo legt de minister uit. Met een zoekbalk kan men woorden opzoeken met de juiste spelling volgens de vastgestelde regels van de schrijfwijzer van het Papiaments (blauw boekje).

Grammatica
Daarnaast is er ook een digitale versie van de drie onderdelen van het handboek over grammatica die ded Directie Onderwijs heeft gepubliceerd, Handboek Grammatica Papiaments voor morfologie, syntaxis (zinsbouw), voorzetsels, tussenvoegsels en interjectie.

Spreekwoorden en gezegden
Naast grammatica en de zoekfunctie is er ook een sectie met Arubaanse spreekwoorden en gezegden over ‘water’. Het is de bedoeling dat deze sectie uitgebreid wordt met meer spreekwoorden en gezegden.

Social media
In de app zijn ook stickers beschikbaar in het Papiaments die gebruikers op sociale media kunnen gebruiken. Van stickers die je kan gebruiken om mensen te feliciteren ‘pabien, sigui asina’ (gefeliciteerd, ga zo door) tot de Arubaanse versie van de ‘like-button’ ‘hopi bon’.

De app is nog in een testfase en blijft in ontwikkeling. Het is de bedoeling om deze steeds verder te blijven ontwikkelen, zo legt Lampe uit. De app is vooralsnog alleen voor Android-toestellen beschikbaar via Google Play. Binnenkort wordt de app ook beschikbaar gesteld voor Apple IOS gebruikers, aldus de minister.