We hebben op school een ‘Miss Teen Earth International’ winnares in ons midden. Eind augustus en begin september heeft de achttienjarige Shanty Kanhai niet alleen deelgenomen aan de internationale missverkiezing, maar deze ook nog eens weten te winnen!

Geschreven door
Orin van Weersch en Esmee Ubijaan
V5, Colegio Arubano

De verkiezing die plaatsvond in Ecuador, compleet met twaalf deelnemende landen, is te vergelijken met de ‘Miss Teen’ verkiezing op Aruba, alleen dan veel groter en natuurlijk internationaal.

Shanty zuchtte toen haar gevraagd werd wat nu precies haar motivatie was om mee te doen: “Ik doe dit al vanaf mijn veertiende”, zei ze, “de verkiezingen hebben me geholpen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Ik was vroeger namelijk heel verlegen, maar dat is al veel minder geworden.” Ze was nog steeds een beetje nerveus voordat haar naam werd opgeroepen, maar dit gevoel verdween als sneeuw voor de zon, toen ze tot de nieuwe Miss gekroond werd.

Ze vermoedt dat de titel uiteindelijk aan haar overgedragen werd, omdat ze open maar tegelijkertijd toch ook bescheiden is. “Ik geloof verder dat je iedereen eerlijk en hetzelfde moet behandelen.”

Shanty’s belangrijkste rolmodel is haar moeder. Ze merkte op dat verkiezingen niet bepaald makkelijk zijn. Als deelnemer sta je volgens haar onder constante stress. Je besteedt veel tijd aan het voorbereiden en je ontvangt ook nog eens regelmatig kritiek. De reden waarom ze tegen haar moeder opkijkt, is omdat ze haar als ‘sterk’ beschouwt, iets wat als eigenschap zeer nuttig is bij dit soort competities.

Hoewel missverkiezingen de oorzaak zijn voor vele goede herinneringen en voor haar verworven zelfvertrouwen is ze er voorlopig klaar mee. “Je naam vervaagt als mensen je te veel zien”, antwoordde ze glimlachend. Bovendien zijn er op Aruba niet veel verkiezingen waaraan ze mee zou kunnen doen. “Ik ben het een beetje zat. Aruba heeft wel competities maar daar voel ik me nog een beetje te jong voor.”

De ‘Miss Teen Earth International 2018’ stopt voorlopig even met de interviews over zonnepanelen en kleurige kostuums. Hoewel ze zich nu moet voorbereiden op de schoolexamens, kon ze niet bevestigen dat ze nooit meer mee gaat doen aan dit soort competities. Wie weet is Aruba in de toekomst nog een titel rijker…