Wat wil ik later worden? Dokter of advocaat? Waar wil ik studeren? Nederland of de VS? En welke universiteit moet ik kiezen? Daar heb ik misschien een antwoord op. Ik had namelijk de mogelijkheid om een gesprek te voeren met Christa Boer, programmadirecteur van VUmc School of Medical Sciences, en Christien van Santen, manager VUmc Academie. Zij hebben mij het een en ander kunnen vertellen over de VU.

door Denise Croes
V5, Colegio Arubano

Ten eerste, wat is de VU Amsterdam eigenlijk? VU staat voor Vrije Universiteit Amsterdam en is één van twee in universiteiten in Amsterdam. De andere is de Universiteit van Amsterdam (de UvA). De VU is heel groot en is, zoals verwacht, in de hoofdstad van Nederland gelegen. Er is een totaal van 134 studies die je kan volgen aan deze instelling. De VU biedt twee grote open dagen waarbij alle opleidingen tegelijkertijd gepresenteerd worden. Het is ook bij sommige opleidingen mogelijk om proef te studeren of individueel mee te lopen.

Verder heeft de VU iets wat ook heel veel voorkomt op Aruba: diversiteit. Niet alleen heeft de VU veel studenten uit het buitenland en van verschillende culturen, de universiteit heeft ook nog een uitwisselingsprogramma. Bij dit programma heb je als student de mogelijkheid om een semester lang in het buitenland te studeren bij een partneruniversiteit van de VU.

Zoals eerder genoemd, zijn Boer en Van Santen beiden verbonden aan VUmc. Het Amsterdam UMC (locatie VUmc (Vrije Universiteit medisch centrum)) is een academisch ziekenhuis en medische faculteit in Amsterdam, gelieerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. De VUmc is één van de acht universitaire medische centra (UMC) in Nederland en ligt middenin Amsterdam op de Zuid-as.

Aan de VU kun je, bijvoorbeeld, geneeskunde studeren, een studie waar veel leerlingen oog voor hebben. Maar geneeskunde is niet het enige wat je daar kunt studeren. De opties in de medische richting zijn bijna eindeloos. Er zijn studies met combinaties van scheikunde en biologie (farmacie) of biologie, scheikunde en natuurkunde (bewegingswetenschappen) en veel meer.

Houd je van sport? Dan is de bovengenoemde studie bewegingswetenschappen misschien iets voor jou, zegt Van Santen. Bij deze studie leer je kennis van natuurkunde (biomechanica) , biologie en chemie toe te passen op alle vormen van beweging. Bijvoorbeeld ten behoeve van het revalideren van patiënten of het verbeteren van sportprestaties. Het leuke is dat je zelf ook kunt sporten en dan de onderzoeken op jezelf uit kunt voeren.

Verder kan je met een medische achtergrond heel veel richtingen op, zegt Boer. Zoals de slogan van de universiteit luidt: ‘VU is verder kijken’, en dat doe je zeker ook met al de opties. Je kan (medisch) specialist worden in een ziekenhuis, de biologie achter ziektes onderzoeken, de biologie achter medicijnen onderzoeken, de chemie achter medicijnen onderzoeken, maar ook manager binnen een medisch instituut worden en nog veel en veel meer. Boer heeft zelf biomedische wetenschappen aan de Universiteit van Leiden gestudeerd en heeft een promotieonderzoek gedaan bij de afdeling fysiologie en anesthesiologie van VUmc, waarna ze vervolgens programmadirecteur van VUmc School of Medical Sciences is geworden.

Al met al is de VU een zeer grote universiteit waar je veel opleidingen kan volgen. Bovendien heeft de VU diversiteit en een uitwisselingsprogramma, waarbij je als student in het buitenland kan studeren. Het ziekenhuis biedt studenten die de medische richting op willen gaan veel studiemogelijkheden en ook heel veel om daarna te doen als je je diploma hebt behaald. Ik wil het graag afsluiten met het klassieke motto van de VU: Auxilium nostrum in nomine Domini.