Aruba heeft met zeven sporters meegedaan de Jeugd Olympische Spelen in Argentinië. Volgens het Olympisch Comité Aruba (COA), de trainers en de chef de mission Kenneth Vrolijk moeten de Arubaanse sporters harder trainen om het Olympisch niveau te halen en om meer wedstrijdervaring op te doen.

Geschreven door:
Mirte de Rozario
Amigoe Aruba

De Jeugd Olympische Spelen werd vanaf 6 oktober tot en met 18 oktober in Buenos Aires, gehouden. Het Team Aruba bestond dit keer uit sporters Anahi Schreuders (zwemmen), Patrick Sydow (tennis), Giannon Eights (triatlon), vrouwenduo Kayla Arends en Mali Rafini (beachvolleybal) en mannenduo Brian Howell en Raibiently Mercalina (beachvolleybal). Daarnaast zijn de trainers, een masseur, twee communicatiemedewerkers, chef de mission Kenneth Vrolijk en COA-bestuursleden Roy Mezas en Wanda Broeksema ook meegegaan. Nicole Hoevertsz is als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) gegaan. Behalve Aruba hebben er nog 205 andere landen meegedaan aan de Jeugd Olympische Spelen, met in het totaal 4000 sporters.

Volleybal
Van de zeven sporten is het beachvolleybal de enige sport waarbij Aruba meer actie heeft gehad. Het vrouwenduo Arends en Rafini hebben tegen Mexico gespeeld en moesten het wedstrijd winnen om de volgende ronde te halen. Het mannenduo Howell en Mercalina hebben geen wedstrijden gewonnen. COA constateert dat het blokken van dit dit duo niet stabiel genoeg was, waardoor ze de ballen van de tegenpartij niet stopten. Dit zou kunnen komen door gebrek aan ervaring, aangezien Howell en Mercalina nog niet zo lang samen trainen.

Triatlon
De wedstrijd van triatleet Giannon Eights was in 13 graden Celsius en was voor Eights te koud; hij voelde na het fietsen zijn vingers niet meer en had daardoor moeite om zijn hardloopschoenen aan te doen. De sporter deed mee aan een estafette en zijn team eindigde als elfde van de zestien teams. De verrichtingen van de Arubaanse triatleet werden door IOC-voorzitter Thomas Bach en voorzitter Marisol Casado Estupinan van het International Triathlon Federation gevolgd. De COA laat weten dat zij in het publiek zaten. 

Zwemmen
De trainer van zwemmer Anahi Schreuders, Ismael Santiesteban, concludeerde na de verrichtingen van zijn pupil (ze eindigde in het algemeen klassement op de 41e plaats van de in het totaal 45 zwemmer) dat het Olympisch niveau en de zwemsnelheden van zwemmers uit andere landen ontzettend hoog is. “De Arubaanse sporters moeten harder trainen om in de buurt van deze tijden te komen en met de concurrentie mee te kunnen.” Over Schreuders is hij positief, hij ziet potentie in haar en beschouwde het evenement als een mooie ervaring voor haar.

Tennis
Voor Patrick Sydow eindigde het Olympisch toernooi toen hij samen met zijn dubbelpartner Nick Hardt (uit de Dominicaanse Republiek) in de kwart finale tegenover een sterk Frans team kwam te staan, dat oppermachtig was. Daar kon Sydow niet tegenop. Zijn eerste wedstrijd won Sydow overigens wel.

Leave a Reply