Veel leerlingen multitasken. Wanneer je multitaskt, neem je informatie uit twee of meer bronnen tot je en probeer je die informatie te verwerken. Dit gebeurt niet alleen bij het werken aan twee verschillende projecten op school, maar het heeft ook te maken met alle afleidingen waar studenten tegenwoordig mee te maken hebben. Veel leerlingen vinden het moeilijk om een boek te lezen als er geen muziek op de achtergrond aanstaat, of ze Netflixen als ze opdrachten aan het maken zijn. Dat het aanstaat is één ding, maar er moet altijd tussendoor een ander nummer worden gekozen, er wordt meegezongen, er komt een spannend stuk in de serie of film waar de aandacht naartoe wordt getrokken en er komen ook nog eens belangrijke WhatsApp-berichten binnen die natuurlijk direct beantwoord moeten worden.

Door Tiara Muyale
Mavo 4, International School of Aruba

Ik denk dat veel leerlingen multitasken op school, omdat je meestal meer dan één opdracht snel moet afhebben. Het zou prettiger zijn als studenten het werk een voor een zouden kunnen afmaken, maar studenten hebben meestal voor meerdere vakken huiswerk, moeten goed kunnen plannen en zijn altijd druk. Ik multitask heel veel op school. Als ik een opdracht moet doen, kan ik me er niet op concentreren, tenzij ik naar muziek luister of als er achtergrondgeluiden zijn. Het is efficiënter als het stil is, maar meestal zijn er wel geluiden te horen op school en dat vind ik fijn.

Een voordeel van multitasken tijdens schooltijd is dat studenten meer werk afmaken. En multitasken kan goed zijn om je hersenen te trainen. Een persoon moet echt gefocust zijn op de verschillende taken om ze voor elkaar te krijgen. Dit helpt, denk ik, bij het versterken van de mentale focus. Ik denk niet dat het goed is om je smartphone bij het maken van huiswerk te gebruiken. De voornaamste reden dat smartphones zo’n slechte invloed hebben: door de afleiding van telefoons zijn mensen vaker aan het multitasken, en multitasken is bewezen slecht voor de kwaliteit van denken en werken.

Volgens Daniel Levitin, een neurowetenschapper, moeten leerlingen weten hoe hun hersenen informatie organiseren, zodat ze alle informatie op een juiste manier kunnen schikken. Levitin deed een onderzoek en ging met directeuren van grote bedrijven praten om effectieve manieren te vinden om productief te blijven. Hij kwam erachter dat het beter en veel efficiënter is om de kleine taakjes bewust na elkaar te doen, zodat je ruimte vrijmaakt voor gerichte aandacht.

Ander onderzoek heeft aangetoond dat onze hersenen lang niet zo goed zijn in het uitvoeren van meerdere taken tegelijk. Sommige onderzoekers suggereren zelfs dat multitasken de productiviteit met wel 40 procent kan verminderen. Multitasken kan veel stress veroorzaken. Als teveel activiteiten tegelijkertijd worden uitgevoerd, kan het stressniveau toenemen. Stress is heel slecht voor het lichaam en als het niet wordt gecontroleerd, kan het bijdragen aan veel gezondheidsproblemen, zoals hoge bloeddruk, hartziekten, obesitas en diabetes.

Multitasken kan ook leiden tot een compromis in kwaliteit. Er kunnen veel fouten worden gemaakt. Waarom gebeurt dit? Vermoeidheid is het antwoord. Multitasking veroorzaakt mentale vermoeidheid en dit maakt mensen minder effectief.

Ik denk dat multitasken niet werkt. Multitasken kan met eenvoudige taken, maar voor werk op school is het het best om je volledige aandacht te geven aan een opdracht en vervolgens verder te gaan wanneer die opdracht klaar is. Tot slot wil ik dat studenten zich realiseren dat het beter is om je op één ding te concentreren en je 100 procent te geven, dan om veel dingen  tegelijk te doen en niet je best te doen. Zet je telefoon uit als je je goed moet concentreren. Je zult eerder klaar zijn en een beter resultaat halen.