De Universiteit van Aruba (UA) opende vrijdagavond officieel het academisch jaar 2018-2019. Voor de UA was het een extra speciale avond omdat ze haar dertigjarig bestaan vierde. Hierbij werd er teruggeblikt op hoe de universiteit de afgelopen decennia is gegroeid, niet alleen als instituut maar ook de alumni heeft gestimuleerd in groei en verdere ontwikkeling.

Geschreven door:
Melissa Stamper
Amigoe Aruba

Speciaal voor deze gelegenheid werden de eerste alumni uitgenodigd om te komen spreken, van onder meer de Faculteit der Rechtsgeleerdheid (FdR), maar ook de Financieel Economische Faculteit (FEF) die vijf jaar later van start ging en dit jaar haar 25-jarig jubileum viert. Bij de opening van het academisch jaar waren ook premier Evelyn Wever-Croes (MEP), Onderwijs-minister Rudy Lampe (RED) en diverse statenleden aanwezig. De rector van de universiteit, Glenn Thodé vertelt aan de Amigoe dat het altijd spannend blijft hoe het publiek de toespraken ontvangt. “Omdat de The Faculty of Law haar dertigjarig jubileum viert en de FEF haar 25-jarig jubileum, hebben we ervoor gekozen om de eerste afgestudeerden van deze faculteiten uit te nodigen en hun verhaal te laten vertellen. Hierdoor kan de bevolking ook de vruchten zien die de universiteit afwerpt, van de ontwikkeling van onze studenten tot aan hoe zij er op hun beurt met hun bijdrage voor zorgen dat het eiland verder floreert, zo stelt hij.

Student 001
De eerste afgestudeerden Dave Kock en Roccini Anthony, blikten terug op hun tijd aan de universiteit als student ‘001’. Kock was de eerste die afstudeerde aan de FdR en Anthony de eerste aan de FEF. Met grappige anekdotes vertelden ze hoe ze als proefkonijnen hun schooljaren aan de universiteit hadden ervaren. Proefkonijn zijn zorgde ook voor een groei in hun persoonlijke ontwikkeling, zo gaf de universiteit hen de vrijheid om te kunnen groeien, leggen ze uit, ‘hier was je geen nummer maar kenden de docenten jouw naam.’ Ook Thodé vertelt over zijn eigen ervaringen als student aan de UA. “Onze verhalen maken deel uit van honderden andere verhalen”, zei hij in zijn toespraak.

Groei
Daarnaast liet hij ook aan de hand van een tijdlijn de groei van de afgelopen jaren zien. “Elke stap die genomen wordt is een kans om te groeien.” Aan de cijfers die getoond zijn is te zien dat de afgelopen jaren gemiddeld tweederde van de studenten aan de UA vrouw is. Diverse factoren kunnen hierbij een rol spelen, zoals aanleg en kunde van jongens maar het kan ook te maken hebben met ons aanbod, technische opleidingen zijn namelijk niet vertegenwoordigd, zo stelt hij.

Brain drain
Een universiteit in je eigen gemeenschap geeft je de kans een hogere opleiding te volgen binnen de samenleving. Als er op Aruba geen universiteit was geweest was ik samen met andere UA-leerlingen weggegaan om elders te studeren, zo legt hij uit. Daarom vinden we het belangrijk dat we via de universiteit ook de brain drain kunnen aanpakken, aldus Thodé.

Vooruitblik
“We hebben op dit moment meer opleidingen die onder ‘humanities’ vallen, wat we echter niet hebben zijn opleidingen die meer technisch ingesteld zijn. Wij hebben een brain drain op het gebied van technologische studies daarom is de UA zich ook aan het voorbereiden om een technische en wetenschappelijke studie toe te voegen aan het aanbod. Hiervoor werken ze samen met KU Leuven aan het project ‘smart island solutions through science technology engineering and math. “Hierbij gaat het om een multidisciplinaire aanpak op duurzame uitdagingen in kleine gemeenschappen en we hopen binnenkort bevestiging te mogen ontvangen vanuit EU. Met deze stap hopen we nieuwe deuren te openen. Zo kunnen we brain drain op het eiland bestrijden”, besluit Thodé.

Leave a Reply