Zonnebrandcrèmes met voor het milieu schadelijke stoffen en plastic producten voor eenmalig gebruik zoals rietjes en bekers, worden per 1 januari 2019 verboden, met een overgangstraject van ongeveer een jaar. Dat maakte minister van Ruimtelijke Ontwikkeling, Infrastructuur en Milieu Otmar Oduber (POR) onlangs bekend.

Geschreven door:
Nadine Salas en Melissa Stamper
Amigoe Aruba

Indien het verbod daadwerkelijk ingaat per 1 januari lijkt Aruba samen met Hawaï voorop te lopen, want zelfs Bonaire, Australië en Nieuw-Zeeland hebben het verbod op zonnebrandmiddelen met stoffen zoals oxybenzone, die schadelijk zijn voor koraal, nog niet ingevoerd en mikken voornamelijk op 2020/2021. Begin mei van dit jaar is het wetsvoorstel in Hawaï aangenomen, hierin staat vermeldt dat er volgens de wetgeving is geconstateerd dat er in veel zonnebrandmiddelen de stoffen oxybenzone en octinoxaat, aanzienlijke schadelijke gevolgen hebben voor het onderwatermilieu van Hawaï en de ecosystemen, inclusief koraalriffen die de kustlijn van Hawaï beschermen. Verder is er geconstateerd dat milieuverontreiniging van oxybenzone en octinoxaat aanhoudt in de kustwateren van Hawaï, omdat de verontreiniging dagelijks wordt opgefrist en vernieuwd door zwemmers en strandgangers. Zwemmen en andere wateractiviteiten zorgen ervoor dat deze chemicaliën het water van Hawaï vervuilen, tenzij er actie wordt ondernomen, is te lezen in het wetsvoorstel.

Eerder vorig jaar schreef de Amigoe dat in 2015 de Amerikaanse wetenschapper Craig Downs, directeur van het milieulab Haereticus Environmental Laboratory in Virginia, met labproeven had aangetoond dat oxybenzone schadelijk is voor zeven koraalsoorten in Hawaï. De stof belemmerde namelijk de groei van babykoraal. Daar komt bij dat oxybenzone het DNA en de herstelcapaciteit van het koraal aantast. Verder zou de stof vissen vervrouwelijken en zee-egels onvruchtbaar maken, aldus Downs, zodat het hele ecosysteem gaat wankelen. Op Aruba kennen we verschillende typen koralen, de meeste koralen bevinden zich in principe niet in de buurt van low-rise en high-rise hotels, omdat dit gebied vol zand zit. Alleen in de buurt van het Tamarijn Hotel is er een inham met veel stromingen waarbij het mogelijk is dat wat er in het water zit direct terechtkomt op de koralen. Het is voor Aruba vooralsnog onbekend hoeveel oxybenzone in het water zit.

Op Bonaire probeert Stinapa al via gesprekken het toeristenbureau en de grootste touroperators de toeristen te bereiken die het eiland bezoeken en worden alternatieve producten in de winkels aangeboden, zo legt De Wolf uit.

Leave a Reply