Arubaanse aankomende studenten die in augustus in Nederland arriveerden, bleken niet goed te zijn voorbereid op hun studieperiode en informatie te missen. Om dit aan te pakken, is de gevolmachtigde minister van Aruba in Nederland, Guillfred Besaril (MEP), naar Aruba gekomen. Hij praat met Colegio Arubano en met Colegio EPI.

Met rector Michella van Loon van Colegio Arubano en conrectoren Miloushka Boekhoudt-Wernet en Igmar Davelaar sprak Besaril over enkele knelpunten in de voorbereidingen. Hij constateert namelijk dat een grote groep studenten voor dezelfde studie kiest, wat uiteindelijk kan leiden tot een verzadiging op de arbeidsmarkt en de kansen op werk voor deze studenten verkleint. Wat Aruba nodig heeft, zijn professionals in de gezondheidszorg en in het onderwijs.

Vacatures
Van Loon maakte gebruik van de komst van Besaril om aan te geven dat Colegio Arubano veel problemen heeft om eerstegraads docenten te vinden voor de vakken wiskunde en Nederlands. De gevolmachtigde minister zegde toe om de school te helpen bij het invullen van deze vacatures.

Voorexamenklassen
Bij Colegio EPI werd Besaril vergezeld door de onderwijscoördinator van het Arubahuis, James van der Linde. Ze spraken met algemeen directeur Ryan Maduro en met onderwijsdirecteur Irayka Yanez. Lisa Vrolijk van Personeelszaken gaf Besaril een rondleiding door de school en liet de verschillende studiefaciliteiten zien. Besaril legde het doel van zijn bezoek uit, hij wil onder andere presentaties geven aan leerlingen die in de voorexamenklassen zitten van de drie grootste middelbare scholen: Colegio San Nicolas, Colegio EPI en Colegio Arubano. De leerlingen moeten beter worden geïnformeerd over de studiekeuzes en meer inzicht krijgen in de arbeidsmarkt op Aruba. Ze moeten ook betere informatie krijgen over de verschillende facetten van studeren in Nederland, als een leerling ervoor kiest om in Nederland te gaan studeren.

Fondsen
Net als Van Loon bij Colegio Arubano maakte ook de algemeen directeur van EPI gebruik van de komst van de bewindsman. Maduro benadrukte de noodzaak om in Nederland strategische partners te hebben. De gevolmachtigde minister merkte op dat het Arubahuis alle instanties op Aruba ondersteunt en altijd zoekt naar mogelijkheden om samen te werken of Europese fondsen te werven, waar de Arubaanse scholen hun voordeel mee kunnen doen.