Melissa Stamper (36) is sinds kort de nieuwe eindredacteur van de Amigoe. Ze coördineert het werk van de redacteurs, houdt zich bezig met de dagplanning van de Amigoe en is sinds kort lid van het AoS-team. Kort geleden interviewden we Melissa om kennis te maken met ‘het brein’ dat achter de Amigoe zit. Daardoor weten we nu iets meer over de uitgeverij die het elke maand mogelijk maakt een schooleditie te publiceren, namelijk de AoS.

Door:
Sophie Erwich en Shiwanie Mohan
V4, Colegio Arubano

Wat houdt het werk precies in?
Er speelt blijkbaar veel meer op de achtergrond dan wij denken. Van Melissa zelf wordt elke dag verwacht dat zij ervoor zorgt dat de krant Amigoe gepubliceerd wordt. Als eindredacteur wordt van haar niet alleen verwacht het werk van de redacteuren te controleren, maar ook moet zij communiceren met de advertentieafdeling en de lay out van de Amigoe op Curaçao. Dit allemaal om ervoor te zorgen dat de kranten elke dag op tijd geprint worden. Zelf is de Amigoe de enige Nederlandstalige krant op Aruba. De Amigoe heeft als doel zo neutraal mogelijk te blijven en over geen bepaalde politieke kleur te schrijven.

Hoe is ze gekomen waar ze nu is?
De zeer gedreven Melissa heeft heel wat gedaan om te komen waar ze nu is. Melissa was niet meteen van plan om redacteur te worden. Ze studeerde eerst Engelse taalkunde en ze heeft een masters degree in Language Advising. Nadat ze afgestudeerd was, had ze als bijbaan werk bij een boekenwinkel en al snel merkte ze dat haar passie schrijven was, al was het in het Nederlands of Engels. Later op Aruba zag ze een vacature voor redacteur-journalist bij de Amigoe et voila! Ook schreef ze artikelen in magazines, zoals ‘Online Magazine Curaba’ en het magazine van de dierenambulance.

Een typische dag van de redacteur
Melissa is net als velen van ons geen ochtendpersoon dus is het wel een struggle om elke morgen om half zes op te staan. Na wat tijd voor haarzelf te nemen en haar dagelijkse routine te volgen, is Melissa rond zeven uur op haar werk. Allereerst checkt ze haar mails en beslist vervolgens wat op dat moment de prioriteiten zijn. Daarna schrijft ze nog mee aan enkele artikelen of schrijft ze zelf even een artikeltje. Later checkt ze nog even met het sales departement om te kijken of er artikelen weggehaald moeten worden of welke artikelen er juist bij moeten. Wanneer alles nog eens gedubbelcheckt is voor wat betreft de inhoud en spelling, neemt Curaçao het vervolgens over. Tussen twaalf en één uur ‘s middags is het grootste gedeelte klaar (daarbij gebruiken ze de term ‘zakken’. Wanneer de schrijvers dus in de laatste fase zitten zijn ze klaar met hun deel en zijn ze dus ‘gezakt’) en kunnen Melissa en de rest van de schrijvers rustig werken aan hun artikelen. Rond half vier is iedereen klaar. Melissa blijft nog wat langer om al haar werk af te krijgen en dan is het eindelijk: home sweet home.

Enkele hobby’s?
Jazeker! Melissa schildert graag en doet ook nog aan yoga. Alhoewel haar werkschema redelijk vol is, laat zij haar passie niet in de steek. In haar vrije tijd schrijft ze zelf nog korte verhalen.

Enkele tips voor jonge redacteurs?
“Je moet niet alleen nieuwsgierig van aard zijn, maar je moet ook je nieuwsgierigheid toepassen in je dagelijks leven. Je moet je bij veel dingen afvragen waarom iets zo is”, aldus Melissa. Melissa vindt het belangrijk dat de vraag ‘waarom’ gesteld wordt, omdat je dan breder gaat denken. Je kan op deze manier dus een situatie van alle kanten bekijken. Pas daarna kan je gaan rondsnuffelen op zoek naar informatie en feiten. Verder is het volgens Melissa handig om dynamisch te zijn. Er kan op de valreep iets gebeuren waardoor jouw artikel even doorgeschoven moet worden en alle prioriteit aan iets anders gegeven moet worden. Maar het allerbelangrijkste voor Melissa is kritisch te zijn. Niet gewoon meegaan met alles, je moet soms wel even stoppen en alles kritisch bekijken.

Nou ja zeg! Melissa Stamper is met van alles en nog wat bezig. Onze eerste indruk van Melissa was dat ze een hele aardige en spontane dame is, ook is ze heel oprecht en konden we heel gemakkelijk met haar praten. Soms maakten we wat grapjes of lachten we wat tijdens het interview waardoor de sfeer erg ontspannen en luchtig was, waardoor we ons op ons gemak voelden en we plezier hadden tijdens het interviewen. Hoewel Melissa het altijd heel druk heeft met het behalen van de dagelijkse deadlines, konden we merken dat ze ambitieus en erg gemotiveerd is. We vonden het leuk de kans te krijgen om de eindredacteur van de Amigoe te interviewen en we hopen dat Melissa er net zoveel van  genoten heeft als wij.

Zodra jullie dit lezen betekent het dat een paar dagen geleden dit artikel samen met de rest van de krant gezakt is. We zijn dus gezakt!