Tijdens een persconferentie kondigde Justitie-minister Andin Bikker (POR) aan dat Aruba dit jaar de wetgeving voor het reguleren van zelfsturende auto’s zal introduceren.

“Toen ik tijdens de behandeling van de begroting van 2018 aankondigde dat we met wetgeving zouden komen die zelfrijdende auto’s gaat reguleren, werd ik voor futurist uitgemaakt en hebben mensen gezegd dat ik te ver vooruitkijk. Maar wat blijkt nu? Op 18 oktober werd in Nederland een wet aangenomen die precies daarover gaat.” Volgens minister Bikker is deze wetgeving wel degelijk relevant voor Aruba omdat er op het eiland al elektrische auto’s van het merk Tesla rondrijden die over de mogelijkheid beschikken om zonder bestuurder van punt A naar punt B te gaan. “In Las Vegas, dat op toeristisch gebied een concurrent is van Aruba, zijn er al vervoersdiensten met auto’s die zonder chauffeur op en neer rijden op de strip”, aldus de minister.

Aanpassen
De wetgeving is bedoeld om toegepast te worden in alledaagse situaties. “Wat als zo’n voertuig betrokken raakt bij een klein ongeluk? Wie is er dan verantwoordelijk? Dat soort zaken moet worden gereguleerd en daarom ben ik blij dat in Nederland deze wet is aangenomen.” De minister wijst erop dat binnen het Koninkrijk een groot aantal wetten van de verschillende landen met elkaar overeen komt. “Bovendien hebben we ook een Gemeenschappelijk Hof met Curaçao, St. Maarten en de BES-eilanden. Hierdoor is het makkelijk om een wet als deze aan te passen en op Aruba te introduceren.” Minister Bikker gaf tijdens zijn betoog echter geen indicatie wanneer precies deze nieuwe wetgeving zal worden ingevoerd.

Zelfsturende auto’s
De technologie en acceptatie van zelfsturende auto’s heeft in het afgelopen jaar met name in de VS een grote vlucht genomen. Een zelfrijdende auto kan aan de hand van sensoren zijn omgeving ‘zien’ en op basis daarvan sturen, in veel gevallen zonder dat de chauffeur eraan te pas komt.