De eerste CP-week van het schooljaar zit er bijna weer op. Sommige derdeklassers hebben na de CP al een idee over hun profielkeuze, maar degene die het nog niet weten hebben nog voldoende tijd om een beslissing te maken. Ook heeft de CP voor veel vierdeklassers aangegeven of ze de goede profielkeuze hebben gemaakt of misschien juist niet. Gelukkig is er nog even de mogelijkheid om wijzigingen aan je profiel te maken. Een veel voorkomende wijziging is het wisselen van wiskunde B naar wiskunde A. Maar waarom gebeurt dit zo vaak? En wat zijn wiskunde A en wiskunde B eigenlijk?

Geschreven door:
Denise Croes & Linsy Marques (met behulp van meneer Van de Moosdijk)
V5, Colegio Arubano

Er is een redelijk groot verschil tussen de stof van wiskunde A en wiskunde B. Wiskunde A richt zich veel op statistiek, kansen en toegepaste wiskunde. Het heeft meer context en de vragen zijn vaak verhaaltjessommen. Wiskunde B richt juist meer op meetkunde, differentiëren en bewijzen. In tegenstelling tot wiskunde A is het veel theoretischer. Daarnaast bevatten beide vakken het oplossen van vergelijkingen, met grafieken (en formules) werken en met letters rekenen.

Neemt een vak van de vakken meer tijd in beslag dan de andere? Het antwoord is: ja, je moet aan wiskunde B over het algemeen meer tijd besteden, dan aan wiskunde A. De berekeningen zijn in wiskunde B langer en er wordt in wiskunde B verwacht dat je alle stappen zelf kan doen, terwijl dat in wiskunde A een beetje wordt voorgekauwd (een opdracht bestaat uit meerdere onderdelen: a, b, c, etc.). Als je wiskunde B kiest, moet je bereid zijn om er meer tijd aan te besteden.

Bovendien is het ook belangrijk dat je kiest wat je leuk vindt. Trekt meetkunde jou niet aan, dan kan je beter geen wiskunde B kiezen. Heb je een hekel aan kansen, dan is wiskunde A niet geschikt voor jou. Als je een vak niet leuk vindt, dan wil je het ook niet leren, wat niet de bedoeling is.

Daarnaast moet je ook rekening houden met je studiekeuzen voor hoge scholen. Wiskunde A is zeer handig in combinatie met economie en bedrijfskunde, zeker als je een studie in die richting wilt studeren. Wiskunde B is handig als je een exact vervolgopleiding wilt doen (bv natuurkunde). Wiskunde B wordt vaak aangeraden als je scheikunde of natuurkunde in je profiel hebt, maar dit is niet verplicht (je moet gewoon ietsje harder werken). Toch zijn er veel opleidingen waar het niet uitmaakt wat je kiest zolang je maar wiskunde hebt (bijvoorbeeld geneeskunde).

Wat is het proces eigenlijk als je van wiskunde B naar wiskunde A wilt veranderen? Je kunt het bespreken met je mentor en vragen wat hij of zij vindt dat je moet doen. Beslis je om toch te wisselen, dan zal je vanzelfsprekend van wiskunde klas veranderen en je rooster zou ook mogelijk kunnen veranderen. Wissel je voor de CP, dan maak je gelijk in de komende cp de toets. Als je na de CP wisselt, dan moet je de CP1 toetsen inhalen en tegelijkertijd de CP2 stof behandelen.

Kortom, er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen wiskunde A en wiskunde B. Wiskunde bevat meer context en wiskunde B is theoretischer. Je moet kiezen wat je leuk vindt, maar denk er wel aan dat wiskunde B meer tijd kost. Daarnaast moet je ook het goede vak kiezen op basis van studiekeuzes. Als je uiteindelijk besluit te wisselen van wiskunde B naar wiskunde A, dan zullen er waarschijnlijk een paar veranderingen zijn. Kies wijs en succes!

Leave a Reply