Een sportbeurs krijgen is niet ongewoon, maar voor ons kleine eiland is het bijna ongekend. Het lijkt onmogelijk voor de meesten, maar weet dat het wel kan! Een mooi voorbeeld daarvan is Elisabeth Timmer, zeventien jaar oud en H5- examenkandidaat.

Door:
Dhanya Mirchumal
V5, Colegio Arubano

Wanneer begon je met zwemmen en op welk level ben je nu?
Ik begon toen ik acht jaar was met diploma’s halen. Op school deed ik mee met zwemmen en daar zag de coach van de Aruba Dolphins me zwemmen. Hij hielp mij en bood me een plek aan in zijn team. Ik heb die kans natuurlijk gegrepen! In het begin was ik niet helemaal gewend, maar dat kwam vanzelf en na een tijdje was er minder spanning. Vorig jaar ben ik met zwemmen begonnen bij een ander team, ‘Stingray Swimming’ en de laatste vijf jaar ben ik lid van de nationale selectie.

Wanneer realiseerde je je dat je een passie had voor zwemmen en dat je deze sport wilde nastreven?
Ik heb vanaf het begin een passie voor zwemmen gehad. Mijn verlangen naar zwemmen was er altijd. Ik deed ook andere sporten, ik combineerde synchroonzwemmen en zwemmen, waar ik individueel zwom, maar ook aan relays deed. Het hangt van de competitie af en in welke land we waren. Later kreeg ik te horen dat ik moest kiezen tussen die twee en ik koos zwemmen. Er gebeurde veel in mijn leven en zwemmen hielp mij veel. Ik voel mezelf goed in het water en wanneer ik zwem, ben ik in mijn element. Toen ik lid werd van de nationale selectie dacht ik, ‘nu kan ik wel iets bereiken.’ Ik heb zo veel liefde voor zwemmen, daarom doe ik het en ik stel hoge doelen.

Wat is je dagelijkse trainingsrooster?
In het laagseizoen train ik zes keer per week zwemmen. Het varieert van anderhalf uur tot twee uur en vijftien minuten en drie keer per week naar de gym, altijd anderhalf uur. Begin volgend jaar train ik negen keer per week en daarnaast ga ik ook naar de gym.

Heeft dat veel effect op je leven?
Ja, ik ga niet veel uit. Ik heb aandacht voor school en mijn sport. Feesten zijn echt geen prioriteit, vooral omdat ik er niet zoveel van hou. Mijn familie past zich ook aan aan mijn rooster. We kunnen niet zo vaak op vakantie, want ik moet trainen. Mijn dagen zijn super krap gepland. Zondag is een dag waarop ik kan uitrusten. Toen ik op het vwo zat, eiste het te veel van me. Ik voel me beter op de havo en ik doe het ook beter nu. Het was de beste optie, omdat ik toch ook in de Verenigde Staten wil gaan studeren en dan is vwo niet nodig.

Hoe verliep het proces om de beurs krijgen?
Het is begonnen toen Georgia Tech mij benaderde via e-mail voor een beurs. Mijn vader en ik hebben tijdens de grote vakantie zelf andere scholen aangeschreven voor een beurs. Ze kunnen mij benaderen, maar het is belangrijk om het zelf te doen. Er zijn zo veel atleten, de universiteiten zullen je niet zo makkelijk vinden. De website collegeswimming helpt je veel om je rankings te zien, om naar majors te kijken etcetera en die gebruikte ik. Universiteiten kijken hoe vlot je bent, naar je SAT en toefl-score en je moet met hen skypen. In dat gesprek gaan ze je interviewen. Je moet een teamspeler zijn en een goed karakter hebben, het is een van de belangrijkste voorwaarden. Ik hoefde het niet doen, maar soms moet je ook aan een internationale competitie meedoen in de staat waar je naartoe wilt en daar evalueren ze je vaardigheden. Dit geldt allemaal voor een atletische beurs.

Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ga naar South Dakota State University, omdat ik daar een beurs heb gekregen. Ik ga machinebouw studeren. Ik ga vier jaar in de VS studeren en dan kom ik terug naar Aruba voor een jaar om voor de 2024 Olympiade te trainen. Mijn grootste doel is daar de halve finale of finale te bereiken of zelfs een medaille te krijgen. Daarna wil ik mijn masters halen in Nederland of het Verenigde Koninkrijk in lucht- en ruimtevaarttechniek.

Wat zijn je tips voor atleten die ook een beurs willen of die zulke hoge doelen stellen?
De weg is heel onstuimig. Je moet doorzetten, anders raak je alleen maar verder van je doelen af. Ik heb veel meegemaakt met dit hele proces. Je moet in jezelf geloven. Voor een beurs gaan kan heel indrukwekkend zijn, maar je moet ontspannen en zelfverzekerd zijn. Praat met de coaches en zorg dat je een goede indruk maakt. Ze moeten je leuk vinden als persoon. Doe je best en ga gewoon door. Ik geloof echt dat je van alles kunt bereiken als je een goede mindset hebt.  Al met al is Elisabeth duidelijk ambitieus en gefocust. Ik had een leuke tijd met haar, ze heeft veel talent en ze is heel aardig en behulpzaam. Ik kan niet wachten om te zien wat ze in de toekomst gaat bereiken. Ik moedig haar aan en ik hoop dat ze andere talenten inspireert om hun dromen te volgen.